Het is 2010 als er in Amerika piloten op brancards uit de cockpit gehaald moeten worden nadat ze giftige oliedampen hadden ingeademd. Morgen is de uitspraak in een zaak van een stewardess tegen haar werkgever KLM. Ze zegt dat ze ziek is geworden van vervuilde lucht in vliegtuigen en wil nu aangepast werk en een beter luchtsysteem. 

Evelyn van den Heuvel leidt naar eigen zeggen aan het aerotoxic syndome. Het bestaan van deze beroepsziekte wordt door vliegtuigmaatschappijen ontkend. De tientallen slachtoffers die zeggen dat ze lijden aan het syndroom krijgen van hun bedrijfsarts de diagnose burnout of MS. 

Aerotoxisch syndroom

Aerotoxisch syndroom wordt veroorzaakt door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig. Doordat oliedruppeltjes in de motorluchtstroom terecht kunnen komen wordt dit in de cabine vaak waargenomen als ‘vieze lucht’. Die lucht komt naar binnen via de straalmotoren. Soms is het zo erg dat de hele cabine in mist gehuld is. Wat gebeurde tijdens een vlucht van Phoenix naar Maui in 2010.

Michel Mulder vloog ooit naar alle uithoeken van de wereld. In 2006 werd hij door KLM ‘aan de grond gezet’ nadat hij tijdens een medische keuring de norm niet haalde. Diagnose: burn-out. Zelf stelt hij een hele andere diagnose. Hij heeft last van ernstige concentratieproblemen en heftige hoofdpijn. Volgens Mulder kan het maar een ding zijn; het aerotoxic syndrome.

Hij steekt inmiddels al zijn tijd in het onderzoeken van deze beroepsziekte. Volgens Mulder hebben er in Nederland 70 piloten, 500 stewardessen en 35.000 vliegende passagiers, die lichamelijk gevoelig zijn voor de stof TCP, er chronisch last van. Mulder is naast piloot ook afgestudeerd arts. Hij werkt in zijn onderzoek samen met ondermeer patholoog Frank van de Goot, die de hersenen onderzoekt van piloten die een natuurlijke dood zijn gestorven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.