Tientallen piloten die de afgelopen maanden op Schiphol een landing inzetten, ondervonden hinder doordat er doelbewust vanuit Hoofddorp op de cockpit van vliegtuigen werd beschenen met een laserpen.

Het programma Opsporing Verzocht vroeg gisteren in hun uitzending aandacht voor deze zaak. Waar de 'schijner' zich bevindt, is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is de dader actief vanaf een flat of zolderkamer in de Hoofddorpse wijk Bornholm.

Bij het merendeel van dit soort gevallen met een laserpen gaat het om kwajongensstreken. Deze zaak lijkt echter anders, omdat de persoon al langere tijd bezig is: tussen juli en oktober is de man of vrouw vooral tussen half elf 's avonds en drie uur 's nachts actief, in totaal ongeveer 100 keer.

Het is niet de eerste keer dat piloten van vliegtuigen en helikopters worden lastiggevallen door een laserpen. EenVandaag besteedde in 2012 al aandacht aan deze kwestie. Destijds werd het idee geopperd om laserpennen in de wapenwet op te nemen. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.

Een verbod is er al, maar kan de laserpen dan vooralsnog worden opgenomen in de wapenwet?

In de uitzending

EenVandaag spreekt met piloot Arthur van den Hudding. Terwijl hij het vliegtuig veilig aan de grond wilde zetten, werd hij ook vanuit Hoofddorp met een laserpen beschenen.

Ook een gesprek met Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA). Hij pleit ervoor dat de laserpen wordt opgenomen in de Wet wapens en munitie.  

Vorig jaar was er al commotie rondom de laserpen. Nederlandse oogartsen sloegen alarm. In twee jaar tijd waren er zeventien gevallen waar mensen door een laserpen onherstelbare oogschade opliepen. Bekijk hieronder een fragment van EenVandaag over hoe schadelijk laserpennen voor je ogen kunnen zijn.

Wil je weten hoe levensgevaarlijk de laserpennen zijn? Bekijk dan onderstaand fragment.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.