"Films met vrouwen in de hoofdrol leveren veel meer geld op en worden het best verkocht", zegt filmrecensent Floortje Smit.

Captain Marvel, de eerste actiefilm van comic- en filmproducent Marvel, met een vrouwelijke actieheld is een groot succes. De film ging vorige week in première en na het eerste weekend en lovende recensies is duidelijk dat dit niet zomaar een film is. Wereldwijd heeft de film nu al 455 miljoen dollar opgeleverd en de film staat nu al in de top zes meest succesvolle films aller tijden.

Vrouwen in de hoofdrol leveren veel geld op

Een vrouw in de hoofdrol is een goede zet van Marvel, vindt Smit. "Ik vind het een fantastische ontwikkeling, je hebt rolmodellen nodig als vrouw. Die dan voorbijgaan aan het sexy buurmeisje. Films met vrouwen in de hoofdrol leveren veel geld op en worden relatief gezien het best bezocht."

Dat succes is volgens de filmrecensent van de Volkskrant wel te verklaren. Onder de titel 'Door Captain Marvel merkte ik wat er gebeurt als je je persoonlijk aangesproken voelt door een hoofdpersonage', beschrijft ze dat ze zich herkent in hoe het hoofdpersonage zich presenteert. Vreemd maar waar; dat is voor Smit pas voor het eerst.

Floortje Smit over haar persoonlijke blik op Captain Marvel: 'ik ben ineens de doelgroep'

Rel op Twitter

Vooraf was er al een hoop te doen rondom de film Captain Marvel, veel mannen wilden de film boycotten. Dat begon met de Amerikaan Jack Posobiec, die op Twitter met de hashtag Alita Challange zijn volgers vroeg om niet de film Captain Marvel te kijken, maar in plaats daarvan Alita Battele Angels. Hoofdrolspeelster Brie Larson zou namelijk een mannenhater zijn. Iets dat overigens nooit veel groter werd dan een rel op Twitter.

Boycot2
Bron: Twitter

#MeToo

Volgens Internationaal cameravrouw Nina Badoux is er voor vrouwen in de filmindustrie echt iets veranderd door de #MeToo-beweging. Ze maakte in de Verenigde Staten de opkomst van vrouwen in de industrie mee, zowel voor als achter de camera. "Toen zag je dat vrouwen het momentum hebben gepakt om onderwerpen bespreekbaar te maken, zoals vrouwen die streden voor een gelijk salaris ten opzichte van hun mannelijke collega's."

En nu dus is daar de eerste Marvel film met een vrouwelijke actieheldin. Bezoekers van de film zijn enthousiast en wijzen op het belang van een vrouw als hoofdrolspeler. "Of zoals Floortje Smit het beschrijft: "Ze is niet super sexy en ze wordt ook niet verliefd. Revolutionair, vooruitstrevend en héúl erg belangrijk."

Werk aan de winkel

Overigens ziet Badoux dan wel een positieve ontwikkeling in Amerika, zowel op het gebied van salariëring, als op gebied van welke rollen vrouwen inmiddels spelen in films. Toch is er nog werk aan de winkel voor vrouwen in de filmindustrie. "Ik was aan het werk in Hongarije en ik liep daar met een camera rond. De mannelijke licht-crew lachte me uit en zeiden 'waar ga je met die camera naartoe', die hadden dat nog nooit gezien. Dus daar moeten nog wel heel wat stappen worden gezet."

Floortje Smit ziet dat de trend zich doorzet. "Ik vind het heerlijk en zolang het geld oplevert, houdt het niet op. Een goede ontwikkeling."

Captain Marvel is een groot succes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.