Vanaf volgend jaar mogen vrouwen in Saudi Arabië auto rijden, tot grote vreugde van Saudische vrouwen op social media.

In 1990 spraken Saoedische geestelijken een fatwa, een soort religieus bevel, uit tegen het autorijden door vrouwen. Ondanks dat Saudi Arabië niet bekend staat om het ruime begrip van vrijheid van meningsuiting gingen vrouwen hier af en toe tegenin. Zo maakte Wajeha Al-Huwaider in 2008 deze video van hoe ze toch zelf een auto bestuurd, die vervolgens viral ging over de hele wereld.

Maar ze was zeker niet de eerste vrouw die zoiets deed. In 1990 reden 49 vrouwen uit protest met auto’s door hoofdstad Riyad. Ze kwamen niet ver, na een kwartier werden ze gearresteerd, en later ontslagen en publiekelijke vernederd.

Vooral in 2011 tijdens de Arabische Lente waren er veel meer van dit soort protesten. In de Women to Drive beweging filmden veel vrouwen zichzelf tijdens het rijden. 

En ook een Saudische komiek sloot zich aan bij het protest:

Deze video werd 14 miljoen keer bekeken. En nu komt er dus een einde aan dat beleid. En niet alleen dat. Vandaag werd ook bekend dat Saudi Arabië voor het eerst een vrouwelijke woordvoerder krijgt in de VS. En vrouwen worden ter ere van het 87 jarige jubileum van het land, voor het eerst toegelaten tot het King Fahd Stadion in Riyad. 

De veranderingen hebben volgens Arabist Leo Kwarten allemaal te maken met Mohammed bin Salman al-Saud, de Kroonprins van Saudi Arabië. In het plan ‘Saudi Vision 2030’ staan een aantal drastische wijzigingen van het beleid ten opzichte van vrouwen. En dat lijkt hard nodig.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.