Vrouwen in Saudi-Arabië mogen eindelijk autorijden. De Saudische koning Salman heeft een decreet ondertekend waardoor vrouwen hun rijbewijs mogen halen. Deze gaat in vanaf juni 2018. Vrouwen met een rijbewijs mogen zonder toezicht van een man rijden, en dat is voor het eerst.

Dit dankzij de strijd van Manal Al-Sharif die met een Ted talk en ten koste van gevangenisstraf protesteerde tegen de achterstelling van vrouwen. 

In Nederland kunnen we vanuit een moreel superieure positie zeggen dat dit te weinig is in de gelijkstelling van man en vrouw, maar relatief niet lang geleden waren in Nederland ook nog wettelijke verschillen tussen man en vrouw. Tot 1956 waren getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam, wat betekende dat geen grote aankopen mochten doen zonder toestemming van hun man. Juridisch stonden ze gelijk aan minderjarigen, gevangenen en zwakzinnigen. Vrouwen als Corry Tendeloo en Hilda Verwey-Jonker streden voor de gelijke rechten van de man. Ze waren succesvol en het lukte ze in 1971 om uit het wetboek te krijgen dat de man de hoofd van het gezin was. Met Ciska Dresselhuys gaan we terug in de tijd, naar de tijd dat vrouwen nog ondergeschikt waren aan mannen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.