Studentenvakbonden maken zich grote zorgen over de rentestijging voor de studieschuld. Ze krijgen daarbij steun van GroenLinks. Het plan leidt er volgens de vakbonden toe dat studenten veel meer moeten betalen over hun schuld.

De bonden waren samen met leden van GroenLinks vandaag in Utrecht om handtekeningen van studenten te vragen voor een petitie tegen de renteverhoging. Met de petitie willen de actievoerders onder meer druk uitoefenen op de Eerste Kamer, die nog moet stemmen over het plan. Dat GroenLinks zich daarvoor inzet, is opvallend.

Leenstelsel verliest steun

In 2014 was het nog die partij die de coalitie aan een meerderheid hielp bij de invoering van het stelsel. Maar afgelopen weekend noemde GroenLinks-Tweede Kamerlid Zihni Özdil het stelsel in een interview in Trouw een 'verrot' en 'asociaal' systeem. Hij pleit zelfs voor afschaffing. Hij krijgt steun van zijn fractievoorzitter Jesse Klaver. In een nieuwsbrief schrijft hij dat zijn partij op zoek wil naar alternatieven voor het leenstelsel.

Daarmee lijkt het leenstelsel steun te verliezen in de Tweede Kamer. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma liet zich al eerder ontvallen dat wat hem betreft het leenstelsel in de volgende kabinetsperiode wordt afgeschaft. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers pleit al langer voor afschaffing.

Studenten blijven langer thuiswonen

Het Centraal Bureau voor Statistiek deed eerder al onderzoek naar effecten van het leenstelsel. Het CBS merkte dat er niet minder studenten zijn doorgestroomd uit de middelbare school naar het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs.

Wel gaan studenten minder op kamers wonen, of doen ze dat pas later. Daarnaast was er speciale aandacht voor de meest kwetsbare inkomensgroepen. Het CBS zag dat havo-kinderen uit een gezin met ouders in bijstand veel minder doorstromen naar het hbo dan eerder. CBS-woordvoerder Tanja Braun benadrukt dat het hier om een kleine groep van 1 tot 2 procent van de totale studentenpopulatie gaat.

Bekijk ook

Jongeren met handicap of migratieachtergrond studeren minder

Studentenvakbond LSVB ziet nadelige effecten van het leenstelsel optreden. Voorzitter Carline van Breugel: "Uit de Monitor Beleidsmaatregelen blijkt dat bijvoorbeeld studenten met een migratieachtergrond of een handicap sneller last hebben van leenangst en daardoor minder gaan studeren." Dat is een extra pijnlijke constatering, omdat de politieke partijen bij invoering van het stelsel beloofde dat het nieuwe systeem eerlijker zou zijn voor kinderen uit kwetsbare gezinnen.

Van Breugel merkt in haar contacten met politici dat er wel iets aan het veranderen is. Des te zuurder vindt de LSVB-voorzitter het dat er 28 mei alsnog wordt gestemd over een verhoging van de rente op studieschulden. "Het is fijn dat politici steeds kritischer worden op dit beleid, maar deze rentestijging heeft natuurlijk het tegenovergestelde effect en maakt de situatie voor studenten alleen maar lastiger."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.