Rafaëllo (26) woont nog bij zijn ouders en daar hoeft hij eigenlijk niet zo nodig weg. "We zijn gewend om alles in goed overleg te doen."

Nederlandse jongeren wonen steeds langer thuis, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral jongens gaan minder snel op zichzelf wonen. Gemiddeld zijn zij niet voor hun 24ste bij hun ouders weg. Rafaëllo, Wouter en Jesper vallen precies in die leeftijdsgroep. Ze wonen nog thuis en vertellen waarom.

Lees ook

'Ik mocht niet niets gaan doen'

Rafaëllo (26) studeerde bedrijfskundige informatica in Zwolle en heeft een ICT-baan in Nieuwegein. Hij woont in Dronten bij zijn ouders en zijn zus. Voor Rafaëllo leverde op zichzelf wonen geen financieel voordeel op. En zijn ouders vonden het prima dat hij thuis bleef. "De voorwaarde van mijn ouders was dat ik ging studeren of werken. Ik mocht niet niets gaan doen."

Thuiswoner Rafaëllo Beentjes
Bron: Rafaëllo Beentjes
Rafaëllo met zijn ouders en zus aan de keukentafel.

Ondanks dat hij thuis woonde, hield hij er een actief studentenleven op na. Via Hogeschool Windesheim zette hij zich in voor studentenbelangen en in het bijzonder voor toegankelijkheid voor studenten met een beperking.

Mist niks van studentenfeestjes

Daarnaast heeft Rafaëllo naar zijn idee niets hoeven missen van studentenfeestjes. Ook hoeft, wat hem betreft, het feit dat hij bij zijn ouders woont de liefde niet in de weg te staan. "Toen ik tijdens de studie eens een vriendinnetje had, was ik vooral bij haar", vertelt hij.

Op den duur wil Rafaëllo wel op zichzelf wonen, maar dan moet dat huis wel aan zijn wensen voldoen en niet te duur zijn. Van zijn ouders hoeft hij in elk geval nog niet weg. "We zijn gewend om alles in goed overleg te doen en dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt."

'Ze wrijven erin dat ik nog thuis woon'

Wouter (24) woont met zijn ouders in Apeldoorn. Hij deed een opleiding tot systeembeheerder en werkt nu in die sector in Zeist. Hij reist dagelijks op en neer van zijn ouderlijk huis naar zijn werk. Wouter wil met een eigen huis wachten tot hij met zijn spaargeld iets behoorlijks kan krijgen.

Wouter van Esch
Bron: Wouter van Esch
Wouter van Esch met zijn ouders op de bank.

Wouter is de oudste van drie kinderen. Toch zijn zijn broer en zus al wel uit huis. "Natuurlijk wrijven zij het er wel eens in dat ik nog thuis woon", zegt Wouter. De band met zijn ouders is goed. "Maar af en toe maken ze wel toespelingen op mijn vertrek." In de tussentijd betaalt Wouter kost en inwoning. "En af en toe kook ik, maar ik hoef geen speciale huishoudelijke taken te doen."

Wouter van Esch en zijn moeder zijn te gast bij Radio EenVandaag en vertellen hoe het is dat Wouter nog thuis woont.

'Reizen is prima te doen'

Jesper (24) woont thuis bij zijn ouders in Nijkerkerveen. Hij volgde een opleiding logistiek in Zwolle en besloot tijdens zijn studie thuis te blijven wonen.

"In het begin leek het me eigenlijk helemaal niet zo leuk om op mezelf te wonen. Dat veranderde later wel, maar toen heb ik toch de afweging gemaakt. Thuis ben ik gewoon welkom en het reizen is prima te doen."

Thuiswoner Jesper van Dunschoten
Bron: Jesper van Dunschoten
Jesper thuis aan de warme maaltijd, voordat hij gaat draaien.

's Nachts dj, 's avonds thuis aan tafel

In de nachtelijke uurtjes bouwt Jesper aan zijn carrière als dj. Zijn ouders vinden het geen probleem dat hij vaak midden in de nacht thuiskomt.

Heel af en toe laat Jespers moeder aan hem weten dat het huis geen hotel is. "De was wordt voor je gedaan, dus als ze hij wel eens een weerwoord heeft zeg ik soms: dan zoek je het maar ergens anders", vertelt ze. Ook vraagt ze weleens hardop of Jesper voor z'n 26ste de deur uit is. Dat is hij wel van plan. "Dan ben ik weg."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.