De Molukse en Marokkaanse gemeenschap in Culemborg bieden elkaar excuses aan. “Wij hebben er geen moeite mee om excuses te maken, die willen wij dan ook aanbieden”, zegt de Marokkaanse vertegenwoordiger Farid Azarkan vanavond in EénVandaag. Zijn Molukse tegenhanger, Baboyo Porsisa, gaat daarin mee: “We hebben elkaar nodig om er een leefbare situatie van te maken in Culemborg. Als het nodig is om excuses aan te bieden, moeten we dat zeker doen.”

In de wijk Terweijde in Culemborg is het al tijden onrustig: ingegooide ruiten, autobranden, agressie. Volgens Porsisa en Azarkan moet het afgelopen zijn met het vingerwijzen naar de andere partij. Het is tijd voor zelfkritiek. Porsisa: “Wanneer het gaat om problemen die door Molukse mensen worden gecreëerd, moeten wij er onmiddellijk bovenop zitten.”

 

Beide kanten hebben te maken met een handjevol probleemgezinnen, die voor het grootste deel van de overlast zorgen. Naar schatting gaat het om zo’n 5 gezinnen aan Molukse kant en 15 aan Marokkaanse kant. Azarkan: “Veel Marokkanen in de wijk zeggen: we hadden eerder onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is toch triest dat een aantal van onze jongeren in staat is om ons leven zo te verpesten. Dat moeten we niet meer laten gebeuren.”

 

Vanavond brengt EénVandaag een analyse van de problemen in de wijk Terweijde.

Strijdende partijen Culemborg zeggen sorry

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.