Stop met het gebruiken van je telefoon op de fiets. Dat is de strekking van een publiekscampagne die vandaag is gestart. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft deze campagne samen opgezet met mobiele providers.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat smartphonegebruik tijdens het fietsen de kans op een ongeluk 25 keer vergroot. Ze schatten dat hier jaarlijks tientallen doden door vallen.

Gevaarlijke situaties

Volgens onderzoek van het Opiniepanel van EenVandaag is 35% van de ondervraagde jongeren wel eens in een gevaarlijke situatie gekomen doordat ze hun smartphone gebruiken. Tweederde van de jongeren (69%) geeft aan wel eens hun smartphone te gebruiken op de fiets.

CDA wil bellende fietsers aansprakelijk stellen voor de schade van aanrijdingen waarin zij betrokken zijn. Dat zei Sander de Rouwe vrijdag in Radio EenVandaag. In de uitzending werd ook gezegd dat er jaarlijks 500 mensen gewond raken door telefoongebruik op de fiets.

Luister het item met Sander de Rouwe hier terug

 

Fietsmodus tegen inkomende berichtjes

De speciaal voor de campagne ontwikkelde 'fietsmodus' app moet gebruik van de mobiele telefoon op de fiets voorkomen. De applicatie zorgt dat berichtjes niet binnen komen als de app aanstaat, waardoor je niet afgeleid raakt door je telefoon.

Ook in de auto gebruiken mensen hun smartphone. Vier op de tien mensen sms't of whatsappt wel eens achter het stuur, 22% is hierdoor in een gevaarlijke situatie terechtgekomen. 

Toch is het nog niet strafbaar om je telefoon te gebruiken tijdens het rijden, bellen wel. 

Bekijk hier de reportage van EenVandaag over telefoongebruik in het verkeer terug.