Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur overweegt om een verbod in te voeren op het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Veel verkeersongelukken worden veroorzaakt doordat bestuurders raken afgeleid omdat zij op hun telefoon kijken.

Het is al verboden om een mobiele telefoon in handen te hebben, maar minister Schultz wil het gebruik van de telefoon helemaal tegengaan.

Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel eerder dit jaar blijkt dat ruim veertig procent van alle mobilisten hun telefoon gebruiken op de weg. Hoewel 67 procent van de deelnemers aangaf bewust te zijn van de risico’s, is het toch moeilijk om de telefoon weg te leggen tijdens het rijden.

Het Verbond van Verzekeraars maakte eerder bekend dat het aantal ongelukken ten opzichte van 2014 met acht procent is toegenomen. Het aantal verkeersdoden steeg van 570 naar 621. Afleiding door het gebruik van een smartphone wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor deze groei. Verzekeraars willen nu dat je zélf voor alle kosten opdraait als je een ongeluk veroorzaakt door telefoongebruik tijdens het rijden. 

Bekijk hier het item over verzekeraars die kosten verhalen op bestuurders:

Inmiddels worden apps ontwikkeld om het gebruik van de telefoon op de weg tegen te gaan. Bepaalde functies op telefoons kunnen worden geblokkeerd tijdens een rit. In EenVandaag een gesprek met trendwatcher Vincent Everts. Hij schetst welke opties er zijn om het gebruik van de telefoon tijdens het rijden tegen te gaan.