Terwijl de media vooral aandacht hadden voor Forum voor Democratie in Amsterdam, NIDA in Rotterdam en de tweestrijd tussen GroenLinks en D66 in studentensteden, sloop de Partij voor de Dieren stilletjes naar een riante overwinning. De partij is nu bereid om mee te besturen in Amsterdam. Marianne Thieme reageert op de opkomst van 'haar' partij: "Wij kiezen ervoor om gestaag en voorzichtig te groeien."

"Dit hebben we misschien wel een beetje gemist", zegt politiek commentator Remko Theulings over de langzame opkomst van de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme reageert op de successen die de partij behaalde op 21 maart. "Het is nog behoorlijk onwennig voor de parlementaire pers om ons serieus te nemen. Er is veel aandacht voor 'fitties', maar de pers moet oppassen dat ze niet een belangrijke politieke stroming over het hoofd ziet." 

Geen plofpartij

De partij verdrievoudigde en kwam in diverse gemeenten nieuw in de raad, soms met maar liefst 3 zetels. "Het krijgt niet alleen meer de vervente dierenbeschermer op de been, maar ook mensen die wars zijn van traditioneel denken", aldus Thieme. Maar té snel wil de partij niet groeien, goed kijkend naar wat er bij andere partijen gebeurt die last hebben van groeistuipen. "Wij kiezen ervoor om gestaag en voorzichtig te groeien, wij willen geen plofpartij worden."

Besturen in Amsterdam?

De Partij voor de Dieren is na de vele zetels winst vorig jaar in de Tweede Kamer nu ook in gemeenteraden goed vertegenwoordigd. Het kan zomaar zijn dat de eerste wethouders van de Partij voor de Dieren binnenkort aantreden.

Vooral in Amsterdam is die kans aanwezig. De partij heeft daar meer stemmen gehaald dan bijvoorbeeld Forum voor Democratie of DENK. Gezien de ingewikkelde uitslag in de hoofdstad heeft de Partij voor de Dieren daar nu ineens een sleutelpositie. "Gaat het om een donkergroene coalitie die in Amsterdam gevormd kan worden, dan is de Partij voor de Dieren bereid om mee te besturen. Daar staan we absoluut voor open" belooft Thieme.

Wiv afschaffen

Thieme reageerde ook op de uitslag van het Wiv-referendum. De Partij voor de Dieren was tegen die wet. Vanzelfsprekend is Thieme dan ook blij met de uitslag. Op de vraag wat het kabinet nu moet doen is ze ook helder: "De wet terugtrekken en met een nieuwe wet komen die modern is maar die geen inbreuk oplevert voor de prdoet aan de privacy, want privacy ís veiligheid. Wij hebben 50 procent van ons campagnebudget gebruikt voor een campagne tegen de sleepwet en dat die campagne zich ook heeft uitbetaald in een ferm 'nee.'"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.