Vandaag stemt de Tweede Kamer vóór of tegen het automatisch donorsysteem. In dit systeem is iedereen automatisch donor, tenzij bezwaar wordt gemaakt.

België en Spanje hebben dit systeem al. In het huidige Nederlandse systeem moet iemand eerst toestemming geven om zijn organen na overlijden te kunnen gebruiken. Als hij dit heeft nagelaten, wordt de beslissing aan zijn nabestaanden voorgelegd. Voorstanders van het nieuwe systeem vinden dat dit veelal leidt tot afzien van orgaandonatie, omdat nabestaanden niet precies weten wat de overledene had gewild. Hierdoor zouden veel organen verloren gaan.

Geen dwang in het spel

Tegenstanders van het nieuwe systeem vinden dat bij een ingrijpende kwestie als orgaandonatie geen dwang in het spel mag zijn. Iedereen, ook de nabestaanden, moeten altijd van gedachten kunnen veranderen.

Aantal geregistreerden

Nu zijn ruim 4,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat is 37 procent van de hele bevolking. Ruim de helft (54 procent) van de geregistreerden geeft toestemming; 33 procent heeft bezwaar. De rest laat de nabestaanden beslissen. TweeVandaag volgt de stemming van de Tweede Kamer en spreekt met een voor- en tegenstander van orgaandonatie: ethicus en senator van de VVD Heleen Dupuis en Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.