Streaming is al geruime tijd de toekomst van de muziekindustrie. Inmiddels schieten steeds meer streamingdiensten uit de grond, maar Spotify blijft met afstand marktleider. De dienst is inmiddels zo groot dat muzikanten bijna geen platenlabel meer nodig hebben. Als je muziek gestreamd wordt, kan je er geld mee verdienen. Nu komt Spotify langzaam met een nieuwe stap: ze sluiten direct contracten af met artiesten, zonder tussenkomst van een platenmaatschappij.

Het succes van Spotify is makkelijk te verklaren, zegt Rufus Kain. Hij is muziekjournalist en zelf ook muzikant. "Spotify is steeds meer alle dingen in één aan het worden: hitlijst, radiostation en platenmaatschappij." Volgens Kain begint het bedrijf steeds meer zaken over te nemen die de platenmaatschappijen van oudsher doen. "Al is het niet zo dat platenlabels straks helemaal weg zijn. Stel dat Spotify ruzie met hen maakt en ze 100 jaar muziekgeschiedenis weghalen, dan zou iedereen bij Spotify weggaan."

Toch worden de platenlabels steeds afhankelijker van streamingdiensten. "Twintig jaren geleden waren ze de koning, maar door illegaal downloaden werd dat veel minder zo. Vier jaar geleden sloeg het weer om, want door Spotify krijgen ze nu de inkomsten weer terug."

Concurrentie

Meer en meer streamingdiensten worden gelanceerd, van Apple Music tot Tidal en het pas gelanceerde YouTube Music. Zijn zij een concurrent voor Spotify? "Het heeft een enorm voordeel om als eerste te zijn", zegt Kain. "Apple heeft het ook niet overgenomen, terwijl iedereen dat verwachtte, omdat ze zo'n groot bedrijf zijn."

Kain denkt dan ook dat Spotify nog lang een van de belangrijkste streamingdiensten zal blijven. Dat zorgt ervoor dat het bedrijf zich steeds verder kan ontwikkelen.

Deals met artiesten

De directe deals die Spotify met artiesten sluit zijn zo'n nieuwe ontwikkeling. Ze doen dit bijvoorbeeld ter extra promotie. "Dat gebeurt nu alleen nog met bepaalde artiesten, die het bijvoorbeeld al goed aan het doen zijn", vertelt Kain. Het bedrijf kondigde deze stap op een wat slinkse manier aan, namelijk net na de beursgang. Als platenlabels er problemen mee zouden hebben, hadden ze daar nu zelf ook negatieve gevolgen van. "Het was waarschijnlijk geen toeval. Labels hebben zelf aandelen in Spotify, dus kunnen nu niet zeggen: we zijn geen fan meer van het bedrijf."

Spotify zal ook niet snel artiesten met een label gaan benadelen, zegt Kain. "Wat ze het allerliefste willen is dat mensen op de dienst blijven. Als een labelartiest het goed is, laten ze die echt wel vaker in een playlist terugkomen."

Don't bore us, get to the chorus

Uiteindelijk is dat het belangrijkste doel van Spotify: mensen langer naar muziek laten luisteren. Daar worden verschillende trucs voor toegepast, want ook artiesten willen dat hun muziek populair is op streamingdiensten. "De popmuziek zelf is aan het veranderen door Spotify. Intro's worden steeds korter, omdat mensen moeten blijven luisteren. Pas na een halve minuut streamen word je betaald, en bij minder helemaal niet." Dat zorgt voor een nieuwe manier van nummers schrijven. "Het draait dus om dat mensen in ieder geval zo lang blijven luisteren: het hele nummer moet eigenlijk terugkomen in de eerste halve minuut."  Kain heeft daar een heldere Engelse slogan voor: "Don't bore us, get to the chorus."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.