In de muziekindustrie slaat klimaatschaamte toe. Steeds meer artiesten en festivals zetten zich in voor duurzaam muziek luisteren: van gratis kaartjes voor klimaatactivisten tot gerecycled drinkwater van de urine van bezoekers.

Beroemde muzikanten vliegen de wereld rond om hun nieuwe albums te promoten. Een noodzaak voor onbekende artiesten om naamsbekendheid te krijgen. Maar de muziekindustrie worstelt met vliegschaamte. Steeds meer bands voelen zich niet fijn bij de klimaatimpact van hun wereldtours. Zij willen hun CO2-voetafdruk verlagen. Ook festivals proberen zo duurzaam mogelijk te zijn.

Coldplay: show op zonne-energie

De Britse band Coldplay maakte november vorig jaar een duidelijk statement. De groep stopt met toeren totdat ze CO2-neutraal de wereld rond kunnen. "We gaan de komende jaren nadenken over hoe we optreden en toeren milieuvriendelijker kunnen maken", zei zanger Chris Martin tegen de Britse omroep BBC.

"Onze droom is een show zonder wegwerpplastic, grotendeels op zonne-energie." De band besefte dat zij met hun vorige tournee gigantisch veel stroom verbruikt hadden, "genoeg om een kleine stad van energie te voorzien." De muzieksector reageerde geschokt op het voornemen.

Radiohead: huren bij lokale bedrijven

De Engelse rockband Radiohead was de eerste popgroep die een ecologische voetafdruk van haar tournee liet opmaken. Al in 2007 speelden ze alleen in steden waar het openbaar vervoer goed geregeld was. Fans die met het openbaar vervoer naar concerten kwamen kregen eerder toegang tot kaartjes.

Camera's, geluid en licht-installaties werden bij lokale bedrijven gehuurd en vliegen deed de band alleen als er geen alternatief was. Leadzanger Thom Yorke zei onlangs dat hij zichzelf wel hypocriet vindt. "Ik heb er altijd mee geworsteld dat ik strijd tegen klimaatverandering, maar ook veel moet vliegen voor mijn werk. Dus ik ben een hypocriet." Yorke maakte een nummer voor Greenpeace-campagne Help Protect The Antarctic Ocean.

Thom Yorke: Hands of the Antartic

Massive Attack: reizen per trein

Ook De Britse band Massive Attack wil het klimaat minder belasten. 'Business as usual is over', zei bandlid Robert Del Naja. "We hebben jaren getoerd. Nu moeten we veranderen." De muzikanten namen wetenschappers van de Universiteit van Manchester in de arm om te onderzoeken hoe het milieu bij concerten minder belast kan worden.

Massive Attack is nu bezig om voortaan per trein te toeren. Maar de band vindt ook dat de hele muzieksector verantwoordelijkheid moet nemen voor de klimaatimpact. "Elke actie die wij individueel nemen, is niet effectief."

Billie Eilish: gratis kaartje voor klimaatactivisten

De Amerikaanse zangeres Billie Eilish stelt eisen aan haar fans. Die moeten hun eigen flesje water meenemen naar haar show. Degenen die zich inzetten voor het klimaat. krijgen zelfs een gratis kaartje. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van plastic rietjes en wordt al het afval gerecycled.

Ook is er een 'Billie Eilish Eco-Village' aanwezig bij elk optreden. Daar kunnen bezoekers informatie krijgen over hoe klimaatbewust te handelen. In een interview verklaart de zangeres dat haar toer in 2020 zo groen mogelijk moet zijn. De zangeres werkt samen met Global Citizen. Zij verwijst fans door naar hun website waarop fans punten kunnen verdienen door zich in te lezen over de klimaatproblematiek. Wie genoeg punten verzamelt, krijgt een concertkaartje.

Festival: urine wordt drinkwater

En ook festivals nemen verantwoordelijkheid. Het Amsterdamse technofestival DGTL heeft een zero-waste policy: de grond bezaaid met plastic bekers zal je hier niet aantreffen. Jasper Goossen, directeur van het festival, wil dat het festival 100 procent circulair is in 2020. "Circulariteit bestaat uit het gebruiken van zo min mogelijk materialen die we weggooien. Al het afval dat we produceren wordt binnen 24 uur omgezet naar compost."

Die compost gaat naar de boeren die de groenten verbouwen voor de uitsluitend vegetarische geserveerde maaltijden op het festival. De urine van de bezoekers wordt gebruikt voor drinkwater. Verder worden materialen zoals tenten, steigers, licht ingehuurd. Er wordt aan de bar een statiegeld-system gehanteerd. Het festival heeft een 'revolution manager' in dienst die zich moet bezighouden met duurzaamheid.

DGTL festival is vlees-vrij
Bekijk hier de video