"Kom maar op, we zijn er klaar voor!" Blij is ze, Jet van Houdt, clubmanager van de grootste Fit for Free-locatie in het land. Morgen mag ze open, maar wel voor een beperkte groep. En dat betekent dat ze niet meteen weer kan groeien.

De hypermoderne gym van Jet van Houdt telt twee verdiepingen en heeft plaats voor zo'n 160 sporters. Terwijl winkeliers aan de hand van het aantal vierkante meters bepalen hoeveel mensen binnen mogen, mag Van Houdt de deur open zetten voor maar maximaal 30 man.

Leden kwijtgeraakt

Het was november 2019 dat Van Houdt in Amsterdam het grootste filiaal van Fit voor Free in Nederland opende. "Het leek een goeie timing, maar helaas. Het ging heel goed, maar toen stopte het." Door de uitbraak van corona moest de clubmanager na 3,5 maand alweer de deuren sluiten.

Omdat veel mensen een jaarlidmaatschap hebben, verliest Van Houdt niet meteen al haar inkomsten. Ook wordt er tijdens de sluiting buiten gesport en geeft ze online lessen. Toch is ze wel tegen de 30 procent van haar leden kwijtgeraakt.

Gymtas staat klaar

Nu ze eindelijk weer open mag, is ze blij: "We zien dat mensen ons weten te vinden, we hebben veel inschrijvingen. Iedereen heeft zijn gymtas al ingepakt om weer te komen."

Maar aan extra werving zal Van Houdt de komende tijd niet kunnen doen. Doordat ze in haar filiaal maar 30 sporters tegelijkertijd kan hebben, wil ze juist de huidige leden bedienen.

Lees ook

Nieuwe versoepelingen

Van Houdt zou bij volgende versoepelingen dan ook graag de mogelijkheid krijgen om te rekenen met vierkante meters, zoals winkeliers nu wel mogen: "We hebben een mooie grote sportschool waar heel veel meer mensen kunnen sporten. Het is veilig, het is verantwoord."

Van de 1,5 jaar dat ze haar sportschool runt, heeft Van Houdt maar 9 maanden open kunnen zijn. Dus, zegt ze: "Alles is nu welkom. Maar ik hoop ook dat deze situatie niet te lang duurt, want we kunnen zoveel meer. We hebben zoveel meer ruimte."

Steunmaatregelen

Ook Ronald Wouters, algemeen directeur van branchevereniging NL Actief juicht de heropening van sportscholen toe, maar ziet ondernemers niet meteen 'break even' draaien. Hij pleit er dan ook voor om niet meteen te stoppen met de steunmaatregelen.

"Nederland telt zo'n 4.000 kleine en grotere sportlocaties. Vóór corona waren daar zo'n 3,2 miljoen leden actief", zegt Wouters. Bijna alle locaties zijn de crisis doorgekomen, maar gemiddeld zijn 30 procent van de sporters gestopt. En die sporters heb je niet meteen terug, vreest hij.

Lees ook

Rode cijfers

Tijdens de coronacrisis zijn de sportscholen in Nederland slechts 5,5 maand open geweest. Door uitstel van betalingen en steun hebben sportscholen deze tijd redelijk goed kunnen doorstaan. Maar volgens Wouters zitten ondernemers wel in de rode cijfers.

"Je hebt een harde kern van leden die sporten echt in hun lifestyle hebben. Maar de mensen die ad hoc sporten moet je weer terug hebben om winst te maken. En dat is best lastig. Naar de kapper moet je elke zes weken, maar die noodzaak is voor sporten niet meteen duidelijk."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.