Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongevaarlijk.

Dit najaar ontstond na een uitzending van het tv-programma Zembla ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn. 

Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken, maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt. Experts bestudeerden korrels verzameld op honderd kunstgrasvelden. Ze pleiten er wel voor met strengere normen te komen voor de velden met rubberkorrels.

De nu geldende normen verschillen namelijk van land tot land en van product tot product. Betere en strengere normen kunnen bijdragen aan het wegnemen van zorgen over de gezondheidsrisico's.

EenVandaag maakte eerder de volgende reportage over kunstgrasvelden:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.