De Vereniging Band en Milieu snapt niets van de ophef over de rubberkorrels op kunstgrasvelden. Zolang deze maar van SBR-rubber zijn gemaakt is er niets aan de hand. Sportclubs kunnen hun velden nu laten testen op het gebruikte rubber: de bandenbranche betaalt. En wie betaalt, bepaalt. 

Dat riekt wel een beetje naar de slager die zijn eigen vlees keurt... en dat hebben we eerder gehoord. In Groningen is nog altijd veel onduidelijk over de risico’s van gaswinning. De reden: onderzoeken zijn niet onafhankelijk genoeg. Er wordt te veel gefocust op een wenselijke uitkomst die maximale gaswinning in de hand werkt. Daardoor wordt er aan veel belangrijke onderzoeksvragen geen aandacht besteed, vindt onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag.

Peter van der Gaag wordt met twee andere onafhankelijk onderzoekers geregeld door de Groningse bevolking geraadpleegd, omdat die de onderzoeken van de NAM niet vertrouwt. Van der Gaag kan dat begrijpen: “De NAM is aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt door bevingen. Daar speelt dus een groot belang mee bij de presentatie van onderzoeksresultaten.” Volgens Van der Gaag worden bij de onderzoeksresultaten veel essentiële zaken weggelaten. Zo kijkt de NAM niet genoeg naar de stand van het grondwater, wat volgens de onafhankelijk geoloog wel een belangrijk punt is.

De NAM is niet alleen bezig zijn eigen vlees te keuren,” zegt Van der Gaag. “Ze kleuren zelfs hun eigen vlees. In EenVandaag een gesprek met onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag over hoe eigen belangen gedegen onderzoek in de weg zitten in het algemeen, en onderzoek naar Groningse aardbevingen in het bijzonder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.