De Surinaamsche Bank, de grootste particuliere bank in Suriname, verkeert in de problemen. De bank zou zoveel schulden hebben dat de financiële buffers niet meer toereikend zijn. Er dreigt nu een ‘bankrun’: spaarders die uit angst hun geld er weg halen. En dat zou een faillissement tot gevolg kunnen hebben. Dat overkwam de Nederlandse DSB-bank ook al eens. De bank van Dirk Scheringa ging failliet toen mensen massaal hun spaartegoeden op kwamen eisen.

Financiële crisis

In het najaar van 2009 verkeerde de wereld in financiële crisis. Ook bij de Nederlandse DSB-bank rommelde het al een tijd. De bank lag onder vuur wegens rammelende hypotheken en dure koopsompolissen. De Stichting Hypotheekleed nam het op voor een groep gedupeerde klanten. Op 1 oktober 2009 zag voorzitter Pieter Lakeman geen andere uitweg uit de malaise dan een faillissement: "Er werd gesproken over een schadevergoeding van 27 miljoen euro. Dat was veel te laag. Dat zou nooit de verliezen van mijn gedupeerden dekken. Een faillissement is dan een betere optie, want door curatoren wordt meestal een hogere schadevergoeding bedongen." Bij het ochtendprogramma 'Goedemorgen Nederland' deed hij vervolgens een oproep tot een bankrun: "Iedereen die spaargeld heeft bij de DSB-bank moet dat terugtrekken. Dat is het beste voor henzelf en voor iedereen gezamenlijk."

Bankrun

Het eerste uur na de oproep gebeurde er tot lichte teleurstelling van Pieter Lakeman niks, maar daar kwam snel verandering in. Vanaf 10 uur stond zijn telefoon roodgloeiend en al snel bleek dat de site van de DSB-bank plat lag, vermoedelijk door de toeloop van klanten die hun geld probeerden veilig te stellen. De bankrun was geslaagd: binnen enkele dagen werden er honderden miljoenen euro's veiliggesteld door DSB-spaarders. Dat kon de bank niet bolwerken: op 19 oktober werd de bank failliet verklaard. Pieter Lakeman is vaak onverantwoord gedrag verweten, maar hij is nog steeds trots op de actie. "Zonder die bankrun en dat faillissement waren mijn cliënten er veel slechter vanaf geweest. Bovendien vind ik het nog steeds een goed signaal: een bank komt niet met alles zomaar weg."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.