Het gebeurt de laatste jaren steeds vaker dat horecaondernemingen worden beschoten of dat er een handgranaat voor de ingang wordt gelegd. Gemeenten gaan meestal meteen over tot (tijdelijke) sluiting van het pand. De ondernemer blijft dan soms maandenlang verstoken van inkomsten. De Koninklijke Horeca Nederland wil dat gemeenten stoppen met dat beleid van standaard sluiten van horecaondernemingen. 

Koninkljjke Horeca Nederland (KHN) voorzitter Rober Willemsen: “Je beloont in feite de dader, die juist sluiting beoogt. Door sluiten beloon je dus de dader en straf je het slachtoffer, de eigenaar van de horecagelegenheid.” 

Deze week was het weer twee keer raak. In Delft werd ‘s nachts een coffeeshop beschoten en in Zwolle vond eigenaar Bob Kooistra van Café Bruut een handgranaat aan zijn deur. Kooistra: “De medewerker die de handgranaat aantrof heeft meteen alarm geslagen. We zijn ons rot geschrokken. Ik ben een eerlijke ondernemer, heb geen banden met de criminaliteit. We kunnen dan ook alleen maar vermoeden uit welke hoek dit komt.” 

Een handgranaat aan je deur. Of een beschieting van je cafe. In Amsterdam werden vorig jaar in korte tijd een aantal coffeeshops beschoten.

Waarom de shops worden beschoten is meestal niet duidelijk. Maar wijlen burgemeester van der Laan trekt een harde lijn. De beschoten coffeeshops worden voor langere tijd gesloten. Steeds vaker zijn er ook incidenten met handgranaten. Eerder deze week meldde Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer dat er sinds 2017 maar liefst 16 handgranaatincidenten zijn geweest bij (horeca)zaken. Ze liggen op de stoep voor de ingang, hangen aan deurklinken of worden naar binnen gegooid. Negen van die granaten zijn ook daadwerkelijk geëxplodeerd. 

Lees ook:

Motieven voor aanslagen

Sluiting van horecazaken gebeurt om meerdere redenen. Zo moet de politie onderzoek doen naar de toedracht op het plaats-delict, maar dat duurt nooit weken. Belangrijke reden om een zaak langer te sluiten is te onderzoeken of de beschieting iets heeft te maken met de eigenaar of de medewerkers van de zaak. Hebben ze wellicht banden met criminelen? Worden ze afgeperst?  

Maar volgens de Koninklijke Horeca Nederland is dat lang niet altijd het geval. Het sluiten van de zaak kan ook het feitelijke doel zijn van de dader. Zo kan men bijvoorbeeld op simpele wijze een concurrent eenvoudig uitschakelen. Of criminelen met een kort lontje die bij een zaak geweigerd zijn, of eruit zijn uitgezet, nemen wraak. En natuurlijk kan ook afpersing een rol spelen. Zo wordt eind 2017 handgranaat op de stoep aangetroffen bij Club Blu in Rotterdam. Ook wordt de club beschoten.

De manager vertelt in een interview dat er sprake zou zijn van afpersing. Willemsen: “Het wordt tijd dat gemeenten anders gaan kijken naar sluitingsbeleid.” 

Burgemeesters veranderen sluitingsbeleid

Inmiddels komen er verontrustende signalen uit de horeca. Ondernemers worden via anonieme mails onder druk gezet. Ze moeten betalingen doen met bitcoins. Voldoen ze daar niet aan, dan vinden ze een handgranaat aan de deur. Willemsen: “Dat klopt, wij krijgen inderdaad dat soort signalen en dat is ernstig. Het wordt tijd dat gemeenten anders gaan kijken naar sluitingsbeleid.” 

Inmiddels zit er voorzichtig beweging in de discussie. Burgemeester van Bijsterveldt besluit deze week de beschoten coffeeshop niet te sluiten, omdat ze het gevoel heeft dat je de dader dan beloont. En ook de kersverse burgemeester van Amsterdam Femke Halsema breekt met het standaard sluitings beleid van haar voorganger Van der Laan. Zij wil van geval tot geval bekijken welke maatregel ze neemt. 

Willemsen: “Het is een goede ontwikkeling, maar twee zwaluwen maken nog geen zomer. Wij zouden willen dat alle gemeenten zouden stoppen met standaard sluiten. Want nogmaals, sluiten is vooral het belonen van de dader.” In Zwolle is ondernemer Bob Kooistra teleurgesteld in de sluiting. Juist de weekenddagen zijn druk en die omzet mist hij nu. En wellicht moet hij nog langer dicht. Kooistra: "ik loop nu al tienduizenden euro’s omzet mis. Terwijl ik niks heb misdaan. Daar ben ik wel teleurgesteld in” 

reactie

De burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, reageert:

"Woensdagochtend is er een granaat aangetroffen bij café Bruut in de Voorstraat. Een heftige gebeurtenis, de politie onderzoekt de situatie. Op dit moment zijn nog niet alle vragen te beantwoorden. Met het oog op het komende uitgaansweekend is er samen met de politie zorgvuldig gekeken wat er nodig is om deze avonden op een prettige en veilige manier mogelijk te maken. Uiteraard staat de veiligheid van het uitgaanspubliek voorop, daar zetten we ons gezamenlijk voor in. Soms moeten we vanwege de openbare orde en veiligheid preventieve maatregelen nemen. Daarom is er besloten dat café Bruut de komende week niet open zal gaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.