September staat voor de politiek in het teken van Prinsjesdag. Vol trots presenteert minister Hoekstra van Financiën zijn eerste Miljoenennota. Dat is niet voor niks: iedereen gaat er volgens het kabinet in 2019 op vooruit.

Weinig geloof in koopkrachtplaatje kabinet

Toch hebben mensen in het land flinke twijfels over die belofte. Ruim driekwart gelooft niet dat hij erop vooruit gaat, blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag.

Niet alleen kiezers van oppositiepartijen zijn wantrouwend tegenover dit kabinet. Kiezers van D66, het CDA en de ChristenUnie zijn niet meer te spreken over dit kabinet en een fors deel roept zelfs om nieuwe verkiezingen. Vooral het willen afschaffen van de dividendbelasting wordt het kabinet niet in dank afgenomen.

Wilders weet die onvrede volgens het publiek goed te verwoorden in de Algemene Politieke Beschouwingen. In die debatten gaat hij er hard in en dat wordt gewaardeerd door kiezers.

Zwaarder straffen in probleemwijken

Ander opvallend politicus bij die Beschouwingen is Klaas Dijkhoff. Zijn plan om criminaliteit in probleemwijken zwaarder te straffen doet het goed bij de kiezer, maar stuit op verzet buiten en binnen de coalitie. 'Postcode-racisme' is de kwalificatie.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.