De coalitiepartijen lijken te worden afgerekend op het regeren met de VVD. Niet alleen in het land is het vertrouwen in kabinet Rutte III laag (28 procent), maar ook kiezers die in 2017 op de ChristenUnie, het CDA of D66 stemden hebben weinig vertrouwen meer in Rutte III. Als ze mogen kiezen, zou de grootste groep CU- (49 procent), CDA- (51 procent) en D66-kiezers (49 procent) zelfs liever nieuwe verkiezingen willen dan dat dit kabinet doorregeert. Dit blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag, ingevuld door ruim 20.000 mensen.

Het vertrouwen van D66-kiezers in het kabinet is nu gedaald naar 47 procent (was bij start kabinet 87 procent), van CU-kiezers naar 43 procent (was 84 procent) en bij CDA-kiezers naar 34 procent (was 83 procent). Kiezers van deze drie partijen hekelen allemaal de samenwerking met de VVD (ze vinden de standpunten van hun eigen partij te weing zichtbaar) en het besluit om de dividendbelasting af te schaffen.

Lees ook

Sommige kiezers van het CDA en de ChristenUnie zeggen daarnaast dat hun partij de christelijke, sociale waarden is verloren. "Als je als christen gaat voor eerlijker delen, kun je nooit met het afschaffen van de dividendbelasting meegaan. Denk eens in hoeveel bijstandsmoeders en ouderen we met die 2 miljard zeer goed hadden kunnen helpen." Kiezers van D66 zijn nog steeds boos over het afschaffen van het referendum. Zeven op de tien VVD-kiezers (70 procent) hebben nog wel vertrouwen in het kabinet, al ligt dit ook 20 procent lager dan bij de start.  

Schouten populair: 'Als een boer met gezond verstand'

Traditiegetrouw vraagt EenVandaag vlak voor Prinsjesdag welke ministers het goed en slecht doen. Carola Schouten eindigt dit jaar op de eerste plaats (52 procent vertrouwen), gevolgd door haar ChristenUnie-collega Arie Slob (50 procent vertrouwen).

Ze worden beiden gewaardeerd om hun betrokkenheid en betrouwbaarheid. Zo zegt iemand over Schouten: "Ze is betrokken, als boerendochter heeft ze verstand van haar portefeuille. Ze zegt waar het op staat, maar gebruikt geen ingewikkelde termen: als een boer met gezond verstand."

Rutte is meer premier van de mutinationals dan van 'het volk'

De grootste dalers dit jaar zijn twee VVD-ministers: zo daalt premier Rutte (nu 31 procent vertrouwen, -12 procent) naar een negende plek, waar hij bij de start van het kabinet nog op de tweede plaats eindigde. Veel mensen geven aan dat ze zich niet door hem vertegenwoordigd voelen. 'Leugenaar', 'onbetrouwbaar' en 'lacht alles weg' worden veel genoemd, net als 'premier van de multinationals'. Ook het vertrouwen in minister Blok (29 procent) is met 16 procent gedaald, hij eindigt nu op de tiende plek.

Nog twee VVD-ministers zijn onderaan de lijst te vinden: Bruins en Wiebes. Bruins is voor veel mensen onzichtbaar en bij Wiebes noemen mensen vooral de gebroken beloftes in gasdossier Groningen en 'de puinhopen' die hij eerder achterliet bij de belastingdienst.Helemaal onderaan de lijst staat Van Engelshoven (D66), vooral omdat veel zeggen haar niet te kennen.

CDA-ministers stijgen het hardst

De grootste stijgers op de lijst zijn dit jaar te vinden bij het CDA: zo eindigen de ministers Grapperhaus (+24 procent vertrouwen) en Hoekstra (+22 procent vertrouwen) op een gedeelde derde plek en stijgt minister De Jonge met 22 procent naar plek 5.

De hele lijst met ministers is als volgt:
1. Schouten: 52 procent vertrouwen
2. Slob: 50 procent
3. Hoekstra en Grapperhaus: 41 procent
5. Ollongren en De Jonge: 38 procent
7. Bijleveld en Kaag: 37 procent
9. Rutte: 31 procent
10. Blok en Van Nieuwenhuizen: 29 procent
12. Koolmees: 28 procent
13. Dekker: 26 procent
14. Wiebes: 25 procent
15. Van Engelshoven: 21 procent
16. Bruins: 17 procent

over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.931 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 11 tot en met 15 september 2018. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.