Een misdrijf plegen in een probleemwijk moet dubbel zo hard bestraft worden. Dat vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Volgens Dijkhoff is in een aantal achterstandswijken in Nederland de integratie ‘mislukt’ en zijn er nieuwe maatregelen nodig. Het plan stuit direct op veel kritiek. 

Dijkhoff presenteert zijn plan woensdag bij de Algemene Beschouwingen, het debat in de Tweede Kamer over de miljoenennota. Niet alleen wil hij zwaardere straffen wanneer de wet wordt overtreden in een probleemwijk, ook moeten ouders in die wijken worden verplicht hun kinderen naar de opvang te sturen, zodat zij de Nederlandse taal en cultuur leren.

Kritiek in de Tweede Kamer

De plannen van Dijkhoff liggen meteen zwaar onder vuur in de Tweede Kamer. Zo noemt Tunahan Kuzu (Denk) de plannen 'postcode-racisme' en wilde hij weten van Dijkhoff “hoe het dan zit met rechtsongelijkheid en het gelijkheidsbeginsel.” 

Ook bij de coalitiepartners van de VVD lijkt er weinig animo te zijn voor het initiatief van Dijkhoff. Zo valt CDA-leider Sybrand Buma vooral over het feit dat er voor dezelfde misdrijven in gelijke gevallen toch verschillende straffen volgen. “Dan zou het ronselen van een kind in Amsterdam-West minder erg zijn dan een kind ronselen in Amstelveen. Dat slaat toch nergens op. U zit er gewoon naast", aldus Buma in het debat. 

Vernietigend rapport probleemwijken

In april 2007 presenteerde toenmalig minister van Wonen, Wijken en Integratie, Ella Vogelaar, een lijst met de veertig ergste probleemwijken van Nederland. De ‘Vogelaarwijken’ werden geboren. Deze achterstandswijken kregen extra geld om te verbeteren, voor een periode van tien jaar. Per jaar 250 miljoen euro. Maar vanaf het begin af aan was er commotie over de plannen. Waarom slechts veertig wijken, voornamelijk gericht op de Randstad. 

Maar die geplande tien jaar van investeringen worden lang niet gehaald. Het kabinet Rutte I trekt in 2011 de stekker uit het plan. De specifieke wijkaanpak voor de veertig probleemwijken wordt per direct stopgezet. 

In 2013 presenteert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een vernietigend rapport over het effect van de Vogelaarwijken. Daaruit blijkt dat de 1 miljard euro die in de wijken is geïnvesteerd geen positief effect heeft gehad op de leefbaarheid en veiligheid in de Vogelaarwijken. 

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.