Het spoor in Nederland kan en moet nog veiliger. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) gaat daarom alle seinen die nog niet zijn voorzien van het moderne spoorbeveiligingssysteem ATB-vv, hier alsnog mee uitrusten.

Haar ministerie bevestigde berichtgeving daarover in Metro. Alleen de trajecten die op korte termijn het Europese beveiligingssysteem Ertms krijgen, worden nu niet aangepakt.

Op alle seinen in Nederland zit nu de standaard ATB-beveiliging die ingrijpt als een trein met een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur door rood licht dreigt te rijden. De verbeterde versie van ATB zorgt ervoor dat ook treinen die met een lagere snelheid door een rood licht dreigen te rijden, automatisch worden stilgezet.

Mansveld vroeg spoorbeheerder ProRail dit voorjaar uit te zoeken welke seinen versneld moesten worden voorzien van ATB-vv. ProRail stelde daarop voor om naast de 2500 seinen die al ATB-vv hebben, ook de overige 2800 seinen vanaf 2015 te voorzien van het systeem. ProRail schat in dat dat ongeveer 112 miljoen euro kost.

Het aantal gemiste rode seinen is de afgelopen jaren fors gedaald (van 284 in 2004 naar 173 vorig jaar), maar Mansveld wil dat verder verlagen. Prorail wil het aantal binnen 4 jaar terugdringen naar maximaal tien.

Ongeluk

ATB-vv moet ongelukken als die april vorig jaar in Amsterdam voorkomen. Toen reed een trein door een rood sein. Bij de botsing die daarop volgde, viel een dode. Het systeem zal de komende jaren echter langzaam maar zeker worden vervangen door het Europese Ertms.

Met dat systeem kunnen treinen 200 kilometer per uur rijden, als de treinstellen daarvoor tenminste geschikt zijn. Het zorgt er ook voor dat treinen dichter achter elkaar kunnen rijden. Dat biedt in de toekomst mogelijkheden om meer treinen te laten rijden of nieuwe trajecten te kunnen berijden.

Het kabinet heeft 2 miljard euro gereserveerd voor de invoering van Ertms. Op sommige delen van het Nederlandse spoor, zoals op de nieuwe Hanzelijn, werkt Ertms al. (ANP)

FNV Spoor vindt het goed nieuws dat dat het beveiligingsysteem bij de spoorseinen verder uitgerold gaat worden, maar willen wel meer duidelijkeid. "De staatssecretaris is niet duidelijk of alle seinen en welke uitgerust worden met ATB vv. Wij willen duidelijke toezeggingen. Daar is een ieder bij gebaat in de spoorsector", aldus Roel Berghuis van FNV Spoor.

Zie rechtsboven de brief over het verbeteren van de seinen van Minister Mansveld aan de Tweede Kamer. 

EenVandaag maakte eerder de volgende reportage over het verbeteren van het rode sein op de Nederlandse Spoorwegen.

  

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.