Het debat over de problemen van ProRail is vanmiddag begonnen en wordt een zware kluif. De Kamerleden van de oppositiepartijen zijn not amused over de gebrekkige informatievoorziening van de staatssecretaris Wilma Mansveld. Voor PVV en de SP is de maat vol; zij dienen naar verwachting vanavond een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretaris.

De relatie tussen Mansveld en de Kamer is een moeizame. Kort na haar aantreden had ze de eerste aanvaring met de Kamer toen bleek dat een kritisch rapport over ProRail al maanden in een lade op het ministerie lag en niet naar de Kamer was gestuurd. Mansveld moest door het stof, bood de Kamer excuses aan en gaf en passant haar ambtenaren een veeg uit de pan; zij zouden schuld hebben aan het niet informeren van de Kamer. Dit schoot Kamerleden en ambtenaren in het verkeerde keelgat. Opnieuw volgden excuses, maar de relatie met haar eigen ambtenaren was definitief verziekt.

Er kwam meer slecht nieuws waar de Kamer pas laat over werd geïnformeerd, met als klap op de vuurpijl een budgetoverschrijding van bijna een half miljard euro, openbaargemaakt op Prinsjesdag; de dag dat de Kamerleden in vol ornaat in de Ridderzaal naar de Troonrede van de Koning luisteren.

De Kamerleden zijn er klaar mee constant achter de feiten aan te lopen. “Is Mansveld nog wel de juiste persoon om de problemen bij ProRail op te lossen?”, klinkt het in de wandelgangen. Ze willen antwoord op hun vragen en alle informatie nu op tafel hebben. Mansveld stuurde maandag alle stukken op, maar één document ontbrak. Een document dat ProRail niet wilde afstaan, maar dagblad De Telegraaf wel in handen had en vandaag op haar website publiceerde. Dat document spreekt over de financiële chaos die heerst bij ProRail. “Hoe kan het dat de krant wel aan deze stukken komt en de staatssecretaris niet? Wie is hier nu de eindverantwoordelijke! Dan zorgt ze maar dat ze het krijgt”, vertelt een Kamerlid.  Een andere parlementariër laat weten dat Mansveld iets te vaak heeft gezegd dat ze bovenop de materie zit. “Ik wil weten wat ze nu gaat doen. Neemt ze de problemen bij ProRail en bij haar eigen departement wel serieus?”

Een explosief document en getergde Kamerleden aan de vooravond van het debat. Geen goede uitgangspositie voor de staatssecretaris.

Haar eigen minister Schultz van Haegen en minister-president Rutte spraken dit weekend hun steun uit voor Mansveld. Natuurlijk kan ze aanblijven klinkt het uit hun monden. Het vertrouwen in haar is er nog. Nog wel.

Haar politieke lot ligt nu in haar eigen handen. Hoe brengt ze het er vanaf in het debat?

De vergelijking met voormalig staatssecretaris Frans Weekers wordt al getrokken. Ook hij genoot vertrouwen, maar moest toch aftreden door zijn eigen klungelige optreden in het debat. Hij kon wel rekenen op de steun van zijn ambtenaren. Of Mansveld daar ook op kan rekenen is ongewis. Volgens Gerard Sanderink, topman bij bouwbedrijf Strukton is het een puinhoop op het ministerie zelf. “Op het ministerie gebeuren de gekste dingen”, meldt hij op een in de haast belegde hoorzitting voorafgaand aan het debat vandaag. “Afspraken worden geschonden en dingen worden verdraaid. En alles komt op het bordje van de staatssecretaris terecht. De minister is in geen velden of wegen te bekennen.”

Aanvallen vanuit Kamer, ProRail, Strukton en haar eigen ministerie: het zal voor Mansveld een hele toer worden om het debat zonder kleurscheuren te overleven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.