Oppositiepartijen in de Eerste Kamer hebben een motie van afkeuring ingediend tegen minister Kajsa Ollongren (D66). De onvrede richt zich op haar weigering een motie uit te voeren die oproept tot een tijdelijke bevriezing van de huren.

Het komt bijna nooit voor dat in de Eerste Kamer een motie van afkeuring of een motie van wantrouwen wordt ingediend. De motie is ondertekend door een aantal oppositiepartijen, die samen een meerderheid in de Eerste Kamer hebben.

Luister hier naar de toelichting van Joost Vullings over de motie

Geen meerderheid meer

Het kabinet heeft sinds de Eerste Kamer-verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de senaat. Dat maakt het moeilijker om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. Zo sneuvelde vandaag het wetsvoorstel om de fusietoets in het onderwijs af te schaffen.

In de Tweede Kamer is het kabinet ook niet meer verzekerd van een meerderheid, sinds Wybren van Haga uit de VVD-fractie is gezet. Steeds vaker staken de stemmen, waarna voorstellen worden aangehouden of er hoofdelijk gestemd moet worden.

'Dan heb je een politiek probleem'

De nu ontstane politieke spanning rondom minister Ollongren heeft ze volgens SP-fractievoorzitter Tiny Kox aan zichzelf te danken: "Als de minister niet in de gaten heeft dat je een meerderheid van de Kamer niet kunt trotseren, breng je jezelf in politieke problemen. De minister wil niet doen wat het parlement, wat de volksvertegenwoordiging wil. Dan heb je een politiek probleem."

De indieners van de motie roepen de minister in de motie op om iets te regelen voor huurders. De Eerste Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie van afkeuring die tegen minister Ollongren is ingediend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.