Elke vrouw is mooi zoals zij is. Ook, en misschien wel juist, zonder make-up. Dus laat die poederdozen, mascara's en foundation maar staan, en schaam je niet voor je imperfecties! Dat vinden de scholieren Isabelle den Hartigh (17) en Kris Zwartbol (18). Ze organiseerden een 'no make-up day' op hun school en onderzochten wat make-up doet met het zelfvertrouwen van vrouwen.

De twee tieners vroegen alle meiden op hun school 'De Willem van Oranje' in het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland een dag lang geen make-up te dragen. "Bijna iedereen deed mee. 10 procent wilde niet ongeplamuurd naar school", vertelt Den Hartigh. 

De meiden wilden het effect van make-up op het zelfvertrouwen meten. "Het heeft heel veel invloed. We voelen ons minder mooi zonder make-up en vinden het lastiger om contact te maken", aldus Den Hartigh. 

Blote billengezicht

"Eigenlijk is dit best apart", vinden de scholieren. "Honderden jaren geleden liep iedereen met een blotebillengezicht. En mannen dragen ook geen make-up en hebben toch een manier gevonden om zichzelf te accepteren."

Ze vinden dat vrouwen dat ook zouden moeten doen. "We moeten stoppen met onszelf te vergelijken met het perfecte plaatje in de media. Make-up hoort geen invloed te hebben op het zelfvertrouwen, vrouwen moeten zonder make-up ook van zichzelf houden."

Optimisten Isabelle & Kris bij Radio EenVandaag

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.