Van dikke foundation naar een getinte dagcrème en van gekleurde lippenstift naar een lipbalsem: de natural look is helemaal hot. En dat merken de grote cosmeticafabrikanten. Nu vrouwen minder make-up dragen, zien zij hun verkoopcijfers flink dalen.

De trend ronde the natural look startte in 2014 nadat Beyoncé en actrice Gwyneth Paltrow foto's van zichzelf plaatsten op Instagram, zonder make-up. Het duurde nog even voor het echt aansloeg maar de afgelopen jaren is de #nomakeup enorm populair geworden.

Verkoopcijfers omlaag

De laatste jaren waren de foundations, poeders en contourkits niet aan te slepen. Iedereen wilde er uitzien als Kim Kardashian en Gigi Hadid, maar anno 2019 willen de meeste vrouwen geen lagen make-up meer dragen. Volgens Retail Consultant Gabriella Santaniello hebben de Kardashians een enorme achterban, maar keren de mensen zich tegen het onnatuurlijke uiterlijk.

D.A. Davidson retail-analist Linda Bolton Weiser zei tegen The New York Post dat zij zich in 2014 al zorgen maakte over de beautybedrijven. Zeker na het zien van de make-uploze foto's van Hollywoodsterren op Instagram. Deze zorgen bleken terecht: Estee Lauder zag de verkoopcijfers dalen met 6 procent en de Amerikaanse beautyretailer Ulta heeft hun voorraad voor aankomend jaar met 30 procent moeten verkleinen. Ook wegens dalende verkopen.

Ook Ilse DeLange heeft een natural look.

Van contouring naar naturel

The natural look staat lijnrecht tegenover de contour-trend van de afgelopen jaren, geïntroduceerd door Kim Kardashian. Zij staat bekend om haar egale huid met een gecontourd gezicht. Met contouren breng je met een donkere poeder schaduw aan op plekken die wat dieper liggen in je gezicht. Zoals onder de junkbeenderen en kaak. Hierdoor wordt je gezicht optisch smaller en benadruk je de sterke punten.

Deze techniek was razend populair, het internet staat nog altijd vol met uitlegvideos en voorbeelden. Het is immers een hele klus om de verschillende poeders op de goede plek aan te brengen. Toch lijkt de rage geen stand te houden. Waar Kardashian trouw blijft aan haar full glam gezicht, kiezen steeds meer sterren voor een natural look. Zo posten steeds meer celebrities selfies zonder make-up en heeft Alicia Keys zichzelf officieel make-uploos verklaard.

Kim Kardashian bij de Emmy's
Bron: ANP
Kim Kardashian's contour in volle glory

Verzorging in plaats van make-up

Het is niet zo dat vrouwen geen geld meer besteden aan beautyproducten, alleen zijn de verzorgingsproducten nu populairder dan make-up. Consulting company NPD Group heeft geconcludeerd dat de verkoop van skincare producten is gegroeid met 7 procent. De verkoop van lichtere make-up producten, zoals BB cream en highlighter, groeiden het afgelopen kwartaal met 20 procent.

"Het komt neer op zelf-acceptatie", zegt NPD beauty analyst Larissa Jensen. "Dat je mooi bent zoals je bent. De succesvolle producten van nu werken samen met de huid in plaats van het te bedekken."

FLAWLESS ZÓNDER FOUNDATION

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.