De Nederlandse 22-jarige hacker David S. zit een straf van 12 jaar uit in de Verenigde Staten wegens creditcardfraude. Eerder was in Eenvandaag een reportage te zien over de arrestatie van David S. in Roemenie. Nu blijkt dat de Nederlander onder erbarmelijke omstandigheden wordt vastgehouden.

In een brief aan zijn ouders, gepubliceerd door Vrij Nederland, schrijft David:

'Drie maanden geleden zat ik hier ook naakt aan het bedframe vastgeketend'

'Nog steeds bloed aan de muur, vingernagels in de voegen, bloed en poep tegen de muur, pisvlekken in de hoeken en bezaaid met haren. Alles behalve hygiënisch. De dokter pakt de schaar en knipt mijn oranje overall, boxershort, sokken en tshirt. Naakt sta ik daar dan geboeid voor iedereen'.

'Na enkele minuten komen ze de kamer binnengestormd en doen razendvlug de boeien om. Een bewaker slaat mij met de zaklantaarn tegen de zijkant van de knie "Awesome" schreeuwt hij lachend als hij ziet dat ik niet beweeg. 

(…)Naakt werd ik uit bed gehezen. Ze forceerde mij door middel van een trap tegen de zijbeen. De luitenant pakte zijn pepperspray en zei dat hij mij zal vergassen. Moeizaam stond ik op. Mijn handen en voeten worden geboeid. Kreeg een kleine amoq maar is gewoon een te klein vestje. Mijn penis en kont waren duidelijk zichtbaar. De overdreven boeien waren noodzakelijk zodat ik niet kon ontsnappen zegt hij lachend. Halfnaakt liep ik door de ziekenboeg, vernederend, mijn ogen gesloten, tranen rollend over mijn wangen'.

De moeder van David S. en zijn advocaat Bart Stapert vertelden gisteravond in Pauw en Witteman over David zijn omstandigheden. Stapert heeft inmiddels een brief naar minister van Justitie Opstelten gestuurd. David S. wil zijn straf in Nederland uitzitten. 

Nederlandse hacker via truc uitgeleverd aan VS

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.