Er is een nieuw spionagevirus opgedoken in het Midden-Oosten. Dit Flame-virus maakt screenshots, luistert chatgesprekken af en kan microfoon en webcam op afstand inschakelen.

Het zijn trucs die cybercriminelen tegenwoordig ook gebruiken, bijvoorbeeld om uw bankgegevens te achterhalen. En die cybercriminelen hebben in Nederland vrij spel, zeggen beveiligingsexperts van de Universiteit van Amsterdam.

In het afgelopen jaar is de fraude met internetbankieren verdubbeld, bleek de bediening van sluizen en gemalen slecht beveiligd, leed KPN een miljoenenschade door een hackende scholier, was Digi-D kwetsbaar en waren overheidswebsites niet meer te vertrouwen. De bestrijding van cybercriminaliteit wordt onderschat en moet meer een speerpunt worden, zeggen experts.

De High Tech Cybercrime Unit heeft er van Minister Ivo Opstelten meer cybercops bijgekregen maar kan volgens planning in 2014 nog steeds slecht twintig zaken behandelen. Wel zijn er nu permanent twee FBI-agenten bij de KLPD gestationeerd.

Wat moet er gebeuren om Nederland veiliger te maken en cybercriminelen afdoende te bestrijden? In EenVandaag reageren hoofd van de Nationale Recherche Wilbert Paulissen, Marcel Worring van de Universiteit Amsterdam en Dick Berlijn, oud-stafschef en nu Cybercrime-adviseur bij Deloitte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.