De Nederlandse ethisch hacker Victor Gevers 'raadde' het wachtwoord van het twitteraccount van Donald Trump: 'Maga2020!'. En dat is niet voor het eerst. Nederlandse hackers zijn wereldwijd bijzonder goed in wat ze doen.

Wat maakt 'ons landje' dan zo goed in hacken? "Nederland was een van de eerste landen waarbij een grote groep een relatief snelle internetverbinding had. Hier liepen we dus voor op andere landen om ons heen", legt journalist Huib Modderklok uit. Hij schreef het boek 'Het is oorlog, maar niemand die het ziet' over de geheime wereld van cyberoorlogen en grote hacks.

Snel internet

Door de internetverbinding in Nederland konden hackers hier sneller aan de slag. Zo hadden ze een voorsprong op potentiële anders hackers uit landen waar het internet pas later verscheen.

"Gevolg van dat snelle internet was dat wij een van de eerste landen waren waar internetbankieren groot werd. Dat leverde meteen problemen op, want met toenemende geldstromen via internet nam het aantal aanvallen vanuit andere landen om digitaal geld te stelen toe. En dus namen Nederlandse banken hackers in dienst. Om zichzelf te beschermen tegen die aanvallen", zegt Modderkolk.

Internetknooppunt

Ook is Amsterdam een van de grootste internetknooppunten in de wereld, waardoor grote techbedrijven zich graag in onze hoofdstad vestigen. En die bedrijven - je snapt het al - trekken weer hackers aan.

Nederlandse hackers kunnen natuurlijk een stuk meer dan het 'raden' van een wachtwoord. Ook zijn er grote hackacties door onze overheid uitgevoerd. Zo hackte de AIVD een Russische hackgroep genaamd 'Cozy Bear' in 2018. De Russen hadden niets in de gaten, en de AIVD ontdekte zo dat de Russen inderdaad de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 hebben beïnvloed.

Lees ook

Ethisch hacken

Of dit alles betekent dat Nederlanders nu per se veel beter zijn dan Amerikanen, Russen of Britten als het om hacken gaat, valt niet direct te zeggen. In Nederland speelt hacken in sommige gevallen zichtbaarder af, omdat er in Nederland veel ethisch hackers zijn. Zij werken bijvoorbeeld voor bedrijven als Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Nederlandsche Bank (DNB) om de bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen en zwakke plekken in de beveiliging.

Maar niet in alle landen gaat het er relatief open aan toe. "Russische hackers hebben niet per se de vrijheid om hun succes zelf te melden. Die zullen eerder hun bevindingen direct doorgeven aan de overheid, daardoor blijft het onder de radar", zegt internetdeskundige en oud-voorman van de Piratenpartij Dirk Poot.

Lees ook