Schiphol doet te weinig om de veiligheid te waarborgen. Dit zeggen piloten woensdag in de Telegraaf. Ondanks de serieuze waarschuwingen die de luchthaven krijgt, vinden er jaarlijks zo’n vijftig ernstige en een paar honderd minder ernstige incidenten plaats. Reden voor de Vereniging van Verkeersvliegers om een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen.

Bijna-botsingen op de start- en landingsbanen, maar ook in de lucht. Piloten klagen dat Schiphol te complex is. Door de zes banen die kriskras door elkaar lopen moeten vliegtuigen elkaar kruisen en riskante oversteken maken. Ondanks de aanbevelingen dit voorjaar van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), lijkt de luchthaven hardleers. 

Onvoorspelbaarheid

Ook de onvoorspelbaarheid van de luchthaven is een probleem volgens piloten. ‘’Op Schiphol weet je nooit wat je te wachten staat’’, aldus piloot Arthur van den Hudding en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers in de Telegraaf. ‘’Er wordt wel zestien keer per dag van landingsbaan gewisseld.’’ 

In een reactie zeggen luchtvaartmaatschappij KLM, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland druk bezig te zijn om een integraal veiligheidsmanagement op te zetten. Verder zegt de luchthaven zich niet te herkennen in de zorgen van het OVV.

Joris Melkert over de veiligheid op Schiphol

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.