Grootschalige schaduw en het wegvallen van wind zorgden er onlangs voor dat stroomnetbeheerder Tennet te weinig stroom kon opwekken. Ineens moest het bedrijf stroom inkopen in het buitenland. Universitair onderzoeker Wilfried van Sark werkt aan een oplossing om de effecten van schaduw beter te voorspellen.

Wanneer de grote energiebedrijven in ons land te weinig stroom produceren, moet Tennet dure stroom inkopen in het buitenland. Van Sark werkt met een team aan een oplossing om met behulp van zonnepanelen beter te voorspellen hoeveel energie de zon op kan leveren.

'Zonne-energie lastig te managen'

"Zonne-energie is lastiger te managen", vertelt hij. "Een uitdaging voor wetenschappers. Het weer bepaalt steeds meer onze energievoorziening. Wij hebben zonnepanelen gebruikt als sensoren om uit te vinden hoe groot de wolk is die over de panelen trekt. Zo kun je dips in energielevering voorspellen. Ook kun je bepalen of de voorspelling die je eerder maakte over het weer van die dag goed was."

Behalve het inzetten van zonnepanelen als sensoren ziet Van Sark ook mogelijkheden om informative uit weersvoorspellingen meer te integreren in de voorspelling van schaduwvorming. Tennet werkt overigens in Duitsland aan een superslimme methode om schaduw te voorspellen met behulp van autokoplampen. Daar maakte het bedrijf een speciale video over.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.