Een batterij die maar niet leeg raakt en waarmee je een heel land van stroom voorziet. Zo ver is het nog niet, maar in Utrecht is een behoorlijke stap gezet. Bij de Jaarbeurs worden acht enorme batterijen gepresenteerd, goed voor de complete energievoorziening van vijftien gezinnen. Elke batterij is twee kubieke meter en wordt constant aangevuld door energie uit zonnepanelen. Een deel van de opgewekte en opgeslagen stroom zal rechtstreeks bij Utrechtse huishoudens terecht komen. 

Bedenker van de grote accu is Robin Berg van LomboXnet. Eerder initieerde hij een vergelijkbaar project in de Utrechtse wijk Lombok. Zijn doel is om voor meerdere huishouden een circulaire energievoorziening te creëren. "We gaan steeds meer stroom in de wijk ter plekke opwekken." Met een lokale verzameling zonnepanelen, een lokale accu en de distributie via laadpalen zou het vaker mogelijk moeten worden om de totale stroomketen binnen een buurt of een straat te houden.

Groene stroom

Wat betreft Robin Berg kan deze manier van groene energie opwekken, opslaan en distribueren op veel grotere schaal worden toegepast. Wat hem betreft zou bij elk nieuwbouwproject meteen moeten worden voorzien van voldoende zonnepanelen, accu's en laadpalen. Berg ziet positieve ontwikkelingen, maar maakt zich ook zorgen: "We lopen in Nederland nog hopeloos achter."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.