Schaatsen op natuurijs in Nederland is op veel plekken nog zeer gevaarlijk. Zelfs in Friesland en Groningen, waar grote delen van de provincies nog sneeuwvrij zijn, is het ijs nog lang niet dik genoeg om op te schaatsen.

De afgelopen 48 uur is de vorst tegengevallen waardoor er minder ijsgroei is geweest dan verwacht. Op plekken is het ijs zelfs weer dunner geworden door dooi op opwellend warm grondwater.

De schaatskoorts heeft al flink toegeslagen in Nederland, mede ingegeven door weersverwachtingen die qua kou uiteindelijk flink zijn tegengevallen. In Friesland waarschuwt de Friesche IJsbond daarom om niet op natuurijs te gaan, mits toegestaan. De eerste toertocht op natuurijs bij Eernewoude en een marathon op de Veenhoop werden afgelast door nog te onbetrouwbaar ijs.

Verwacht wordt dat veel Nederlanders dit weekend erop uit trekken om een mooie ijsvloer te zoeken. De Friesche IJsbond raad aan vooralsnog eerst op ijsbanen te rijden of op ondergelopen weilanden.

In EenVandaag vanavond een reportage met daarin de teleurstelling over de afgelasting van de eerste toertocht op natuurijs, het enthousiasme van schaatsers die van verre en heinde komen en de waarschuwing van de Friesche IJswegencentrale.

 

Eerste marathon op natuurijs gaat door

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.