Als je goedkoop met prijsvechter Ryanair wil vliegen, zul je vanaf november moeten betalen als je een rolkoffer als handbagage wil meenemen. Reizigers gaan tussen de zes en tien euro betalen. “Ze kunnen bijna niet meer verder bezuinigen”, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert. 

Met Ryanair vlieg je soms voor twintig euro naar Londen of voor dertig euro naar Barcelona. De goedkope tickets zijn de voornaamste reden dat Ryanair momenteel de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is. Een paar jaar geleden leed de maatschappij nog verlies, dus besloot O’leary meer te investeren in klantenservice en nog meer kosten te besparen. Vorig jaar boekten ze een recordwinst. 

‘Je verdient geen geld op de grond’ 

Toch zegt Ryanair dat ze de maatregel voor de rolkoffers niet invoeren om winst te maken. Ze willen minder vertraging veroorzaken. Dat heeft te maken met de turn-around-time; de tijd dat het vliegtuig op de grond staat. “Die tijd moet zo kort mogelijk zijn, want dan verdien je geen geld. Dat gebeurt pas als je gaat vliegen. Ze zijn erachter gekomen dat het inladen van die handbagage koffers op de grond heel veel tijd kost”, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert. 

Excentrieke topman 

Het is niet de eerste keer dat Ryanair in het nieuws komt met een voorstel voor hun maatschappij. De excentrieke topman Michael O’leary opperde om mensen te laten betalen om naar het toilet te gaan tijdens de vlucht. Ook stelde hij voor staanplaatsen te maken die goedkoper zijn dan zitplekken. 

Of er concreet iets van deze plannen terecht zal komen is nog de vraag. Melkert kan niet specifiek iets aanwijzen waar Ryanair de komende jaren mee gaat komen qua bezuinigingen. “Eigenlijk zit Ryanair zo langzamerhand wel op de bodem. Ze vliegen alleen van A naar B, er is nauwelijks beenruimte, de salarissen zijn niet erg hoog. Er is niet veel ruimte meer om verder te bezuinigen”, zegt Melkert. “Ik verwacht in de nabije toekomst verder geen drastische ingrepen bij Ryanair.” 

Vliegen toch duurder 

Desalniettemin is betalen voor de rolkoffer niet de enige maatregel die het vliegen de komende jaren duurder gaat maken. Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, wil dat vliegtickets meer geld moeten gaan kosten om de klimaatdoelen te halen. Dat zei hij eerder tegen EenVandaag. Vliegen is namelijk erg vervuilend. 

KIJK & LEES OOK: 

Er wordt al jaren gesproken over een vliegtaks, maar hij lijkt er nu echt te gaan komen. Op Europees niveau lukt dat niet, dus wil het kabinet het per 2021 zelf gaan regelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.