Er komt geen verruiming van het kinderpardon, zegt minister-president Mark Rutte. Daarmee reageert de premier op het burgerinitiatief van BNNVARA presentator Tim Hofman om kinderen niet de dupe te laten worden van ons asielbeleid.

De petitie van Hofman werd in een dag al ruim 100.000 keer getekend. Dat zijn genoeg handtekeningen om het onderwerp in de Tweede Kamer te laten bespreken, waarvoor 40.000 handtekeningen nodig zijn. Maar er zijn nog wat eisen waaraan een burgerinitiatief moet voldoen.

info

-De steunbetuigers moeten hun naam, adres, geboortedatum opgeven en de Nederlandse nationaliteit hebben.

-Het voorstel moet de afgelopen twee jaar niet eerder in de Tweede Kamer besproken zijn.

-Het voorstel moet gaan over een onderwerp waarover de Tweede Kamer kan beslissen.

-Het voorstel mag niet strijdig zijn met diepgewortelde normen en waarden.

-Het voorstel gaat niet over de Grondwet, belastingen of begrotingswetten.

Documentaire ‘Terug naar je Eige Land’ gaat viral

De presentator haalde zo snel zoveel handtekeningen op omdat een video die hij heeft gemaakt viral ging. In de video gaat Tim Hofman met de 8-jarige Nemr naar de Tweede Kamer. Daar confronteert hij de fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff, met de angst van Nemr om gedood te worden zodra hij wordt uitgezet naar Irak, zijn land van herkomst. 

Dijkhoff reageert koeltjes op de opmerking van Nemr. "Ja, dus?" zegt hij in de richting van Tim Hofman. Klaas Dijkhoff reageerde later dat hij zich nogal in een hoek voelde gedrukt. "Ik heb veel uitgebreider met het jongetje gesproken. Ik zal niet zeggen dat dat een tof gesprek was. Ik wil graag lief zijn en een knuffel geven, maar ik moet ook eerlijk zijn." 

Vierhonderd kinderen dreigen te worden uitgezet

Een bekend voorbeeld van de asielproblematiek zijn Lili en Howick, die na een maandenlang media-offensief alsnog een kinderpardon kregen. Ongeveer vierhonderd kinderen in Nederland verkeren in dezelfde situatie als Lili en Howick. Maar zij kunnen waarschijnlijk niet rekenen op zoveel media-aandacht, en ook niet op een kinderpardon.

Lees ook:

Uit een peiling onder leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat Nederlanders sterk verdeeld zijn over het kinderpardon. Ongeveer de helft van de panelleden vond eventuele uitzetting terecht, hoe vervelend ook. De andere helft niet.