Gisteren stemde in de Tweede Kamer een meerderheid voor een verruiming van het kinderpardon. Bijzonder was dat ook de PvdA instemde met deze verruiming.

Vanuit de PvdA-leden werd er al lang druk uitgevoerd op de Tweede Kamerfractie om de regeling te versoepelen en daardoor kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn meer zekerheid te bieden. Maar de fractie weigerde tot nu toe. 

De ChristenUnie-motie die gisteren werd aangenomen stelt een aanpassing van het meewerk-criterium voor. Dit criterium in het kinderpardon dat bepaalde dat gezinnen moeten meewerken aan hun uitzetting om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning werd erg streng uitgelegd, en zorgde ervoor dat bijna niemand meer in aanmerking kwam voor het kinderpardon. In 2016 kreeg slechts één kind een verblijfsvergunning door het kinderpardon. 92 procent van de aanvragen sinds het pardon in 2013 inging, is afgewezen.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil de kinderpardon-motie vrijdag in de ministerraad bespreken en informeert de Kamer na die bespreking.

Eerder maakten we bij EenVandaag verschillende reportages over dit kinderpardon. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met kinderen nadat ze zijn uitgezet? Daarover gaat onderstaande reportage:

De Iraakse zussen werden afgewezen voor het kinderpardon en zien hun toekomst met onzekerheid tegemoet. Wat deze versoepeling voor hun situatie betekent, is nog onduidelijk. Bekijk hieronder het verhaal van de zussen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.