Na weken praten over de verruiming van het kinderpardon, hebben de coalitiepartijen alsnog een akkoord bereikt. Wat is de impact van de discussie op de verhoudingen binnen de coalitie?

Het kinderpardon heeft wekenlang de gemoederen in politiek Den Haag bezig gehouden. De coalitie was verdeeld, maar CDA, VVD, D66 en ChristenUnie bereikten gisteren, op de vooravond van een Kamerdebat over het onderwerp, alsnog een akkoord. Is de kous hiermee af of heeft de coalitie door alle discussie blijvende schade opgelopen?

Coalitie is tevreden

Bij de coalitiepartijen overheerst tevredenheid. Nadat ook het CDA voor verruiming van de pardonregeling bleek was de verhouding binnen de coalitie drie tegen één geworden. Dit verschil van inzicht is, na veel gehakketak, overkomelijk gebleken. Voor ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers het bewijs dat de samenwerking van zijn partij met VVD, CDA en D66 vruchtbaar is. "We zijn vier hele verschillende partijen, en dat merken we iedere dag, maar wel vier partijen die eruit willen komen."

Lees ook

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD stelt dat de samenwerking 'op het spel' heeft gestaan, maar dat hoe dan ook een oplossing moest worden gevonden. Dijkhoff: "Je weet dat als je hier niet uitkomt dat het voor partijen moeilijker wordt om het intern ook overeind te houden."

Oppositieklanken

Waar de coalitie een opgeluchte toon laat horen, blijkt de oppositie allerminst overtuigd door de in de afgelopen dagen geforceerde eensgezindheid. Thierry Baudet van Forum voor Democratie ziet in de publieke discussie vooral het bewijs dat het 'verkiezingstijd' is. "Er worden allerlei onderwerpen gezocht waarop ze zich kunnen profileren als onafhankelijke partij", aldus de FvD-voorman.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is van mening dat de spanningen in de coalitie allerminst gespeeld zijn en dat het 'intern', in de coalitie, nog altijd niet lekker zit. Zo zal het Klimaatakkoord volgens hem nog meer blootleggen hoe verdeeld de coalitiepartijen op dat thema zijn. "Het begon met Dijkhoff toen hij het in De Telegraaf had over de klimaatdrammer Jetten", zo zegt Klaver.

Hoe wordt er in Den Haag gereageerd op de dag na het akkoord over het kinderpardon?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.