Het besluit van staatssecretaris Harbers om de Armeense kinderen Lili en Howick op het allerlaatste moment toch in Nederland te laten blijven, roept veel vragen op. Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children zijn er zo’n vierhonderd kinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen en op dit moment dreigen uitgezet te worden. Wat betekent de zaak Lili en Howick voor deze ‘gewortelde’ asielkinderen in ons land? 

Hoewel premier Rutte inmiddels aangegeven heeft dat het Kinderpardon niet wordt uitgebreid en het bij Lili en Howick om een 'unieke uitspraak in een unieke zaak' gaat, is er toch hoop ontstaan bij veel asielkinderen die in hetzelfde schuitje zitten. Zo ook bij Olga Andropova, moeder van Maksim (14) Dennis (10) en Arina (5). Het gezin woonde al 17 jaar in Culemborg, maar werd afgelopen juli uitgezet naar Oekraïne. De familie mag de uitkomst van lopende asielprocedures niet meer in Nederland afwachten. 

De twee oudste zoons zijn inmiddels weer terug in Nederland en verblijven tijdelijk in Culemborg. Ze moesten zonder hun ouders komen, omdat die een inreisverbod hebben. Voor moeder Andropova was het geen makkelijke beslissing om de kinderen toch naar Nederland te sturen: "Toen we naar Oekraïne kwamen hadden de kinderen heel veel last van stress. Ze vonden geen aansluiting met de kinderen hier op school en speelden ook niet buiten. Een psycholoog raadde me toen aan om de kinderen naar Nederland te sturen, ook al is het maar tijdelijk. Nederland is hun thuis."  

Rechtsongelijkheid

Volgens Frank King, juridisch adviseur van de familie Andropov, is er nog een kans dat de kinderen toch mogen blijven: "Aankomende donderdag gaat het IND in gesprek met de twee jongens en dan is er nog een kans dat het oordeel over de uitzetting wordt herzien."  Hij vindt dat de staatssecretaris zijn uitspraak over Lili en Howick moet laten gelden voor alle kinderen die in dezelfde situatie zitten. "De staatssecretaris heeft een onomkeerbaar precendent geschapen. Je krijgt nu een situatie van rechtsongelijkheid:  kinderen die veel media-aandacht hebben gekregen, krijgen een verblijfsvergunning en kinderen die dat niet hebben gehad, worden geconfronteerd met het feit dat ze worden uitgezet. Als de staatssecretaris een besslisisng heeft genomen over Howick en Lili, vind ik dat die beslissing ook moet gelden voor kinderen in een verglijkbare situatie, zoals de familie Andropov." 

Inkorten procedures

In Den Haag wordt nu gepleit voor het inkorten van de procedures, maar de vraag is of dat zo eenvoudig is, en of VN verdragen dat überhaupt wel toestaan. Toch lijkt er tegelijkertijd steeds meer steun te komen voor het verruimen van het kinderpardon. Burgerbeweging DeGoedeZaak wil dat de zaak van Lili en Howick de aanzet zal zijn tot een politieke oplossing.

Woensdag bieden zij in Den-Haag een petitie aan namens honderdduizend ondertekenaars met de roep tot actie. “Het drama en gesol rond Lili en Howick moet echt de laatste keer zijn geweest. De steun voor Lili en Howick was massaal. Maar de roep om dit soort situaties te voorkomen was nog veel groter. Nederland snakt naar een eerlijker asielbeleid en een humaan kinderpardon is daar het begin van,” vertelt directeur Jurjen van de Bergh. 

Op social media wordt inmiddels aandacht gevraagd voor drie jongens uit Afghanistan die woensdag dreigen te worden uitgezet. 

ZIE OOK: 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.