Interpol heeft een nieuwe leider gekozen. Zakenman en Poetin-criticus Bill Browder is opgelucht: hij vreesde dat de Rus Alexander Prokopchuk de nieuwe directeur zou worden. Nu dat niet het geval is, is Browder er toch nog niet gerust op: "Landen geleid door autocraten of dictators misbruiken Interpol om tegenstanders aan te pakken. Zoals Poetin deed bij mij."

"Het meest recente incident was afgelopen mei in Spanje", vertelt de zakenman en Poetin-criticus Bill Browder. "Ik was uitgenodigd door de hoogste aanklager van Spanje. Twee uur voor de vergadering kwam een andere afdeling van de Spaanse politie naar mijn hotel en arresteerde mij op basis van een Russisch arrestatiebevel van Interpol."

Arrestatiebevel is politiek gemotiveerd

Uiteindelijk greep de leiding van Interpol in, omdat het arrestatiebevel voor Browder politiek gemotiveerd was en het niet om criminaliteitsbestrijding ging. Al zeven keer is geprobeerd om Bill Browder op te pakken naar aanleiding van een Russisch aanhoudingsbevel via Interpol. Prokopchuk, de Rus die de strijd om het directeurschap van Interpol heeft verloren, is volgens Browder verantwoordelijk voor de arrestatiebevelen die sinds 2011 voor hem zijn uitgevaardigd.

info


Interpol is geen overheidsorganisatie maar een samenwerkingsverband van politieorganisaties in 194 landen. De organisatie heeft geen eigen agenten, maar via Interpol wisselen landen opsporingsbevelen uit. Daarnaast houdt de organisatie ook databases bij van vingerafdrukken, paspoorten en DNA van gezochte personen. Vanochtend werd de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang tot nieuwe directeur verkozen.

Nepopsporingsbevelen

Hoewel de Rus Prokopchuk de verkiezingen heeft verloren, blijft hij vicevoorzitter van de internationale politieorganisatie. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft Kamervragen gesteld over de gang van zaken. 

Volgens Sjoerdsma heeft niet alleen Rusland opsporingsbevelen uitgevaardigd die politiek gemotiveerd zijn: "Denk ook aan Turkije dat na de mislukte coup Interpol heeft gebruikt om tegenstanders het leven zuur te maken." Ook van Egypte is bekend dat het land journalisten op de opsporingslijst van Interpol heeft gezet. 

Daarom pleit Sjoerdsma ervoor dat Nederland zich hard maakt om opnieuw te bekrachtigen waar Interpol voor bedoeld is. "Het gaat om het oppakken van criminelen, en het mag niet gebruikt worden om politieke of religieuze tegenstanders op te pakken."

Verdwenen Chinese directeur

De ongerustheid rond Interpol wordt versterkt doordat de vorige directeur, de Chinees Meng Hongwei, afgelopen september verdween. Na ruim een week meldde China dat Hongwei daar was opgepakt. Even later volgde een ontslagbrief, waarvan onduidelijk is of Meng Hongwei deze zelf geschreven heeft. Daarna is niets meer van de voormalige Interpol-directeur vernomen. Zijn vrouw weet niet of hij nog leeft.

D66-Kamerlid Sjoerdsma vindt het verontrustend dat het zo stil blijft omtrent de verdwijning van Hongwei. “Ik snap dat er een nieuwe leider moet komen, maar het is zeer opmerkelijk dat de baas van een internationale opsporingsorganisatie zomaar verdwijnt.”

Bill Browder was grote investeerder

Bill Browder was ooit de grootste investeerder in Rusland, maar in 2005 kwam hij ineens het land niet meer in. Hij zegt zelf dat het gaat om het onthullen van corruptie. Zijn advocaat, Sergei Magnitsky, overleed in 2009 in de Russische gevangenis. 

Sindsdien lobbyt Browder voor de Magnitsky-wet: een wet die mensenrechtenschenders moet straffen. In de VS werd deze wet in 2012 aangenomen. Op initiatief van Nederland wordt er nu ook in de EU over een dergelijke wet gesproken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.