Als het aan oud-Eurocommissaris Neelie Kroes ligt, stelt Nederland een generaal aan die zich volledig richt op de vaccinatiecampagne. "We zitten in een oorlogssituatie, daarin zijn onconventionele methodes nodig."

Kroes is bepaald niet de enige: tijdens het coronadebat, dat vandaag plaatsvond in de Tweede Kamer, was de roep om een speciale gezant luid. Die zou de logistieke problemen rondom het vaccineren moeten oplossen. Er is veel kritiek op het feit dat Nederland pas deze week start met vaccineren, terwijl het in andere Europese landen al volop gebeurt.

'Het is oorlog'

Kroes pleit ervoor om een driemanschap aan te stellen, onder leiding van generaal buiten dienst Ben Verwaayen als speciale gezant vaccineren. Verwaayen heeft veel militaire ervaring en werkte in het internationale bedrijfsleven. Dat maakt hem volgens Kroes heel geschikt.

Maar, waarschuwt ze, het heeft alleen zin om zo'n speciale gezant aan te stellen als die álle vrijheid krijgt om zich te bemoeien met het coronabeleid, niet met maar een klein stukje. Dat was volgens Kroes bij speciale gezant corona Feike Siebsma, die in september stopte, wel het geval. "Het is oorlog, het heftig en het moet anders dan het tot nu toe is gegaan."

Lees ook

Militaire ervaring

Wat eerder fout ging volgens Kroes? "Aan het einde van de eerste golf is niet vastgesteld dat er een tweede op komst was, terwijl die kennis er al wel was. We waren niet voorbereid."

Dat heeft er volgens haar alles mee te maken dat organisaties teveel aan het 'miezemuizen' waren, aan het polderen. "Maar daar is de situatie veel te ernstig voor. Dat is tijdverspilling. Tijdens een oorlog wordt er ook niet nog even een discussie gevoerd tussen het militaire apparaat en het terrein waar de oorlog plaatsvindt."

Bekijk hier de NieuwsTrend over dit onderwerp.

Niet polderen

Waarom juist militaire ervaring nodig is? "Iemand die ervaring heeft met oorlogssituaties is gewend om met onconventionele methodes te werken. En wil niet nog even alles in een poldermodel doorspreken."

Het andere systeem heeft in elk geval niet gewerkt, zegt Kroes. "Dus probeer dit en maak een extra eindsprint. We doen nog steeds een beroep op mensen om de regels te volgen. Dan moet het kabinet er ook alles aan doen om deze situatie onder controle te krijgen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.