Morgen staat Koninklijk Theater Carré in het teken van Rob de Nijs. Zijn zeventigste verjaardag wordt groots gevierd met vele muzikale vrienden uit het verleden en heden.

Vanaf 1960 begonnen zijn roemrijke jaren als tienerster. In 1964 trad de rasechte Amsterdammer voor het eerst op in Carré met The Lords in de Rudy Carell Show. Het nummer Ritme van de Regen uit 1963 was een daverend succes.

Toen de hippietijd aanbrak ging het bergafwaarts.Popmuziek was in, Golden Earring en de Outsiders, niet de brave liedjes van Rob. Het muzikale verval zette in. Hij zocht zijn heil in het tv-werk, onder andere Oebele en Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen. In 1970 deed hij ook mee aan de hippie-musical Salvation en daar leerde hij Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot kennen, waardoor zijn carrière weer op gang werd gebracht.

In de jaren zeventig herrees hij op miraculeuze wijze dankzij hits als Jan Klaassen de trompetter, Dag zuster Ursula en Malle Babbe.

EenVandaag maakte een reportage over de zomer van 1977 van Rob de Nijs, toen hij een hit scoorde met 'Het wordt zomer':

Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. Sinds 1983 treedt hij elk jaar op met zijn vaste band Pur Sang. Gepassioneerd en perfectionistisch als altijd maakt hij, nog altijd , succesvolle platen en staat maandelijks voor uitverkochte zalen.

EenVandaag praat met zijn biograaf en popjournalist Robert Haagsma, zijn fans en de nestor zelf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.