Illusionist Hans Klok treedt deze maand voor het laatst op in het Amsterdamse theater Carré. Daarna vertrekt hij naar Las Vegas waar hij tien jaar lang, zes keer per week, twee shows per dag gaat doen. "Het is geen happy story, maar ik wil voorkomen dat ik uiteindelijk in Nederland beland in het betere bruiloften- en partijen-circuit."

Aan de buitenkant lijkt het leven van de wereldberoemde goochelaar Hans Klok (49) een en al glitter en glamour, hij treedt op over de hele wereld met in zijn show wereldsterren als Pamela Anderson. Maar de realiteit is een stuk harder. Bij hem thuis in zijn eenvoudige bovenwoning in Bloemendaal vertelt Klok: “Ik ben net uit een miljoenenschuld. Daar zat ik vijftien jaar in”.

Geen geld voor pizza

Door slecht financieel management tijdens een tournee in Duitsland jaren geleden heeft hij regelmatig geen cent te makken. “Dat doet wel wat met je. Ik weet nog dat ik een keer op tournee was in het buitenland. Ik was met een team van veertig man onderweg. Ik had iedereen betaald en mijn vader en ik wilde even een pizza halen. We kwamen bij de bank, kaart erin, staat er geen saldo op. Dan zit je dus met zo’n hele show in het buitenland, heb je niet eens een tientje voor een pizza.”

Dat ligt nu achter hem. Hij is schuldenvrij en kijkt vooruit. Westwaarts. Hij gaat naar Las Vegas om het daar nog een keer te proberen te maken. “Als ik het volhoud verdien ik daar een hoop geld, na tien jaar kan ik een paar miljoen op de bank hebben staan. Tegen die tijd ben ik tegen de zestig en dan heb ik alle vrijheid om te doen wat ik wil. Dat is het grotere plan.”

Luister & Lees ook:

Egoïstische afweging

Hij twijfelt niet of hij de intens zware werkweken volhoudt. Tegelijkertijd maakt hij zich geen illusies. Het wordt keihard werken en daarnaast laat hij zijn zieke moeder achter die in een vergevorderd stadium van Alzheimer zit.

“Het is zeker geen enorm happy story, je begint opnieuw en ik moet echt aan de bak. Het is wel door mijn hoofd gegaan om vanwege mijn moeder hier te blijven. Maar ze heeft mij altijd gesteund. Ik dacht ook, ik word vijftig en mijn moeder kan nog wel tien jaar leven. Dus ja, ik ga, maar het voelt wel een klein beetje als een egoïstische afweging.”

'Weet niet of vak blijft bestaan'

In Carre speelt hij deze maand voor het laatst zijn show 'House of Horror'. In Las Vegas gaat hij een nieuwe show doen. “Ik zit zelf te denken aan iets met een tijdmachine. Dan zou ik terug gaan in de tijd en ook naar de toekomst kijken, hoe de eruit ziet over honderd jaar”.

Over de toekomst van zijn vak maakt hij zich wel eens zorgen: “Door alle techniek weet ik niet of mijn vak nog blijft bestaan. Ook zie je dat veel trucs tegenwoordig op YouTube worden uitgelegd. Wat ik daarentegen wel merk is dat er tegenwoordig veel meer waardering is het voor het ambacht. Vroeger geloofden mensen dat een gloeilamp kon vliegen, tegenwoordig weten mensen echt wel beter. Daardoor is er veel meer waardering voor wat je doet.”

Niet meer naar China

In Las Vegas begint Klok klein. Hij wil niet dezelfde fout maken als elf jaar geleden, toen hij met Pamela Anderson als assistent het veel te groot aanpakte. De zaal bleef half leeg en na een paar maanden moest hij het opgeven. Toch wil hij weer naar de VS en niet naar bijvoorbeeld China, waar het commercieel interessant is met een grote, nieuwe markt . 

Pamela Anderson in de show van Hans Klok
Pamela Anderson in de show van Hans Klok

“Ik heb in China een paar maanden een tour gedaan, aan het einde kon ik geen fu yung hai meer zien. Azië is natuurlijk heel interessant, maar persoonlijk houd ik heel erg van Amerika en de filmindustrie. De romantiek van het oude Amerika trekt mij enorm.”

Een kleine zaal zonder Pamela

Dit keer begint Hans Klok in Vegas dus onderaan, niet in een van de grote hotels op The Strip, maar in een kleine zaal. En zonder Pamela Anderson. Vorig jaar wist hij haar nog te strikken voor zijn tour door Duitsland, maar dat was achteraf een fout: “Ze deed mee met twintig van de honderd shows, maar dat had ik niet moeten doen, het heeft me niet genoeg gebracht. Het is een fantastische vrouw en we hadden destijds veel aan elkaar te danken. Maar vraag je nu een kind van tien wie Pamela Anderson is dan kijken ze je glazig aan. Niets is zo vergankelijk als roem.”