Sergei Polunin uit Oekraïne weet volle zalen met jong publiek te trekken. Dat is opmerkelijk, want hij is geen flitsende dj die hardstyle of techno staat te draaien, maar een balletdanser. Onlangs danste hij nog midden in de nacht op Lowlands, op klassieke muziek van Strawinsky. Op 16,17 en 18 oktober komt de sterdanser naar Carré en vervolgens naar de Groningse Schouwburg.

Polunin is geboren in 1989 in een arm gezin in de havenstad Cherson, Zuid-Oekraine. Zijn danstalent wordt al vroeg ontdekt in de gymlessen. Op 9-jarige leeftijd vertrekt hij met zijn moeder naar een balletschool in Kiev, 550 kilometer verderop. Zij wil een professioneel balletdanser van hem maken en het hele gezin komt in dienst daarvan te staan. Zijn vader en oma gaan werken in het buitenland om geld voor zijn dansopleiding te verdienen.

Op zijn 13e vertrekt hij in zijn eentje naar Londen waar hij aangenomen is aan de prestigieuze British Royal Ballet School. Op zijn 20e begint zijn carrière bij de Britse Royal Ballet School waar hij de jongste Principal ooit wordt. Polunin heeft vele prijzen ontvangen, waaronder de Prix de Lausanne, de Youth America Grand Prix in 2006 en werd in 2007 uitgeroepen tot de Young British Dancer of the Year.

KIJK&LEES OOK: 

De 'Bad Boy of Ballet' wordt rockster

Maar hij kreeg al snel de reputatie van Bad Boy of Ballet, vanwege zijn drugs- en drankgebruik, zijn depressies en zijn kritiek op de klassieke balletwereld die hem teveel restricties oplegde. Hij verloor het plezier in dansen en had pepmiddelen nodig om te kunnen blijven presteren. Hij was boos omdat hij niet mocht bijklussen in films en reclames, terwijl hij zo weinig verdient bij het balletgezelschap.

Hij komt niet opdagen op repetities, laat tatoeages zetten en is een fervent party-ganger. Hij is de onmogelijke eisen en discipline beu, het put hem fysiek en geestelijk uit. Zijn creativiteit kan hij niet kwijt.

In één klap wereldberoemd

Na twee jaar verlaat hij het Royal Ballet. Hij maakt nog een uitstapje naar Rusland maar dan neemt hij helemaal afscheid van de balletwereld. Dat doet hij met een dans in de videoclip Take me To the Church, een hit van Ierse muzikant Hozier, waarmee hij in één klap in 2015 wereldberoemd werd.

De clip wordt 25 miljoen keer bekeken. Hij beseft dan dat hij ook zonder ballet-gezelschap in de schijnwerpers kan staan. Dit is zijn droom: buiten de balletwereld beroemd zijn. De clip betekende dus de doorbraak van de ballet-scene naar de populaire cultuur en het grote publiek.

Sindsdien doet hij gastoptredens bij andere gezelschappen en modellenwerk, danst in videoclips, en speelt hij in films als Murder on the Orient Express, Red Sparrow, en The Nutcracker and the Four Realms van Disney. Hij geniet inmiddels een rockster status, hij is de James Dean van de Dans.

Verder heeft hij Project Poluntin opgericht, een belangenvereniging om de positie van balletdansers te verbeteren.

Documentaires over Sergei

Zijn turbulente leven werd vastgelegd in twee documentaires die allebei de naam Dancer dragen. De ene documentaire is van de Amerikaanse regisseur Steven Cantor (2017). In die documentaire zit veel archiefmateriaal dat zijn moeder, met een geleende camera, filmde tijdens zijn eerste balletlessen.

De andere documentaire gaat over zijn grote fan en presentatrice Brecht van Hulten, die hem in 2018 naar Biddinghuizen haalt, naar het Lowlands festival. Daar danst hij in de nacht Sacré van choreografe Yuka Oishi, op muziek van Le Sacre du Printemps.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.