In de PVV-fractie is een richtingenstrijd ontbrand. Fractielid Hero Brinkman wil de partij democratisch maken. Daarnaast eist hij een discussie over de inhoudelijke koers die nu onder ‘strakke leiding’ van Wilders bepaald wordt. Dit blijkt uit een acht pagina’s tellende notitie van Brinkman waarop EenVandaag de hand heeft weten te leggen.

Download hier de interne stukken van de PVV

Zonder invloed van leden raakt de fractie geisoleerd en verstard, meent Brinkman. In de huidige fractie ziet hij geen opvolger voor Wilders klaarstaan: ,,Wie moet Geert opvolgen? Laten we eerlijk zijn, binnen de fractie hebben we hier geen acceptabele vervanging voor, ik voorspel dat binnen de kortste keren de boel a la de LPF uit elkaar gaat vallen.”

Fractielid Martin Bosma wil van democratisering niets weten. Volgens Bosma gaan leden de fractie dan ‘vertellen dat de islam heus wel een godsdienst is en dat twee paspoorten best wel aanvaardbaar zijn’. ,,Infiltraties zullen aan de orde van de dag zijn”, aldus Bosma in een tegennotitie waarover Eenvandaag ook bericht.

PVV-stemmers voor democratisering

Het Eenvandaag-opiniepanel ondervroeg 2600 PVV-kiezers. Een meerderheid van 57 procent is het met Brinkman eens dat de partij democratisch moet worden. Voor 37 procent hoeft dat niet.

Overigens vindt Brinkman dat niet iedereen zomaar lid mag worden: ,,Leden van de partij die er rechts-extremistische of ook links-extremistische denkbeelden op nahouden, kunnen in de beeldvorming een gevaar opleveren.”

Volgens Bosma raakt de PVV ‘gehandicapt’ als ze leden toelaat. Dan is de partij electoraal niet wendbaar genoeg. De ledenstructuur hangt dan ‘als een molensteen om de nek’.

,,Een jongerenclub? Alsjeblieft niet” schrijft Bosma over de wens van Brinkman om ook een jongerenorganisatie op te richten. ,,Dan zullen allerlei niet-volwassenen namens de PVV op de televisie verschijnen en dingen gaan roepen waar we geen enkele invloed op hebben.”

In de beeldvorming is de PVV een ‘one issue’ partij. Brinkman verwijt Wilders dat hij het vrijwel uitsluitend over de islam heeft. Hij wil een open discussie over de vraag hoe de PVV omgaat met de islam.

Brinkman noemt het mediabeleid van de fractie ‘ronduit knechtend’. Kamerleden moeten nu voor elk mediaoptreden toestemming vragen aan vice-fractievoozritter Fleur Agema. Hij vindt dat ze tenminste over hun eigen beleidsterrein vrij het woord moeten kunnen voeren. ,,Van belang is dan ook dat eenieder duidelijk op de hoogte is van de eigen portefeuille”, schrijft hij.

Richtingenstrijd in PVV-fractie

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.