Nederland heeft besloten de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Dat meldt premier Rutte op Facebook. 

De premier motiveert het besluit door erop te wijzen dat de komst van de minister de openbare orde in gevaar zou brengen:

"Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen."

De Turkse dreiging met sancties maakt wat de regering betreft "de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk".

In een reactie noemt de Turkse president Erdogan Nederlanders 'overblijfselen van Naz's en fascisten' en dreigt geen Nederlandse vliegtuigen meer toe te laten in Turkije en overweegt Nederlandse diplomaten uit te zetten. 

In een reactie aan EenVandaag-verslaggever laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten eventuele sancties 'niet in het belang van Turkije zelf' te vinden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.