De Joodse Gemeente Beth Shoshanna moet de Deventer synagoge definitief verlaten. Per 1 augustus is de huur van de synagoge opgezegd. Tijdens het verhuizen van de Thorarol ging het helemaal mis. Voorzitter Tom Fürstenberg moest een flinke klap incasseren. Zelf zegt hij tegen RTV-Oost dat hij “geen idee heeft waarom dit gebeurde”.  

Het incident gebeurde toen de gemeenschap aan het einde van het inpakken samen melancholische liederen begon te zingen. Plots werd de bijeenkomst ruw onderbroken door een buurman. Hij is een bekende en is al meerdere malen uit het gebedshuis gezet. Waarom hij nu met grof geweld de synagoge binnen kwam is niet duidelijk.

Veel emotie en tranen

Naast dat de gemoederen in de synagoge flink opliepen, is het voor de Joodse gemeenschap ook een emotioneel moment. Tranen vloeiden bij de voorzitter toen hij de Thorarol in de auto legde. “Het definitieve vertrek uit de synagoge in Deventer doet pijn. Het is het einde van de Joodse gemeenschap in Deventer. Wij gaan nu naar Raalte.”

Volgens Fürstenberg had het helemaal niet zover hoeven komen. “Wij hebben destijds met verschillende ideeën bij de burgemeester aangeklopt. Hij heeft daar niets mee gedaan en Heidema heeft daarmee veel steken laten vallen. Dat voelt als bewust.”

KIJK EN LEES OOK

Rel rondom de synagoge

De synagoge in Deventer vormt al langer het toneel van een harde strijd tussen de Joodse gemeenschap en de gemeente. Veel Joden uit Deventer zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderhoud aan het pand werd te duur en daarom is besloten het te verkopen aan de Christelijk Gereformeerde Kerk. In 2018 kocht horecaondernemer Ayhan Sahin het pand en wilde er een foodhal van maken. De Joodse gemeenschap was woest en probeerde door een crowdfundingsactie de synagoge terug te kopen. Dat is niet gelukt, maar de synagoge wordt ook geen foodhal. De gemeente Deventer vindt het niet passen in het ‘karakter van het gebouw’. Daarnaast is het een rijksmonument.

Rel tussen Joodse gemeenschap en horecaondernemer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.