Er komt geen ‘foodhal’ in de synagoge van Deventer. Dat heeft de Gemeenteraad van de stad bekend gemaakt. Horecaondernemer, en eigenaar van de synagoge, Ayan Sahin kwam met het idee om het gebouw in een restaurant te veranderen, maar de gemeenteraad vindt het plan “niet passen bij het karakter van het gebouw”. 

De Synagoge is een rijksmonument en het plan van voor de foodhal zou volgens de gemeente onvoldoende zorgen dat zowel de binnen- als buitenkant worden bewaard. Dat meldt de krant De Stentor. 

KIJK EN LEES OOK

Het idee voor een restaurant in het religieuze gebouw zorgde eerder voor flinke ophef tussen beide partijen. Omdat de Joodse gemeenschap het pand huurt, zullen ze waarschijnlijk moeten vertrekken als er een horecabestemming komt. Voorganger van de Joodse gemeenschap Tom Fürstenberg noemde het idee ‘respectloos’, omdat ondanks de kleine Joodse gemeenschap in Deventer, er nog wel bar mitswa’s, lessen en vieringen worden gehouden. Hij laat daarom weten opgelucht te zijn dat de Gemeente ervoor heeft gekozen het plan af te keuren. 

Ayan Sahin zei eerder tegen EenVandaag dat hij het recht heeft, als eigenaar van het gebouw, om daar een horecabestemming van te maken. “De Joodse gemeenschap heeft een mondelinge overeenkomst dat er met een maand termijn kan worden opgezegd. Zo ben ik geïnformeerd", zegt Sahin. 

Sahin liet aan De Stentor weten dat hij bereid is om de bijeenkomsten door te laten gaan, als de volledige huur wordt betaald. Toch lijkt het voor hem een lastige optie. "Ze komen maar eens in de drie weken bij elkaar. Dat is gewoon niet haalbaar."

Joodse gemeenschap Deventer nu veel kleiner

De Joodse gemeenschap in Deventer is veel kleiner dan vroeger; de meeste Joodse Deventersen zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nog  dertig tot veertig leden van de gemeenschap die gebruik maken van de Synagoge. Zij konden het op een gegeven moment niet meer opbrengen om de het gebouw te onderhouden, dus werd het verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk. Ze mochten nog wel bijeenkomsten houden. De kerk heeft het pand in 2018 verkocht aan Sahin, die er een horecazaak van wil maken. 

Er komen onderhandelingen aan tussen Sahin, de stad en de Joodse gemeenschap over de beste oplossing. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.