De Portugese Algarve, naar de camping in Frankrijk of zelfs naar Curaçao: vanaf morgen kunnen we weer op vakantie. En volgens TUI-manager Arjan Kers is dat echt verantwoord. "Het kan op een veilige manier."

Het wordt morgen een belangrijke dag voor de reisbranche. Er is door de sector hard gewerkt om Nederlanders weer over de hele wereld op vakantie te laten gaan, zegt general manager Arjan Kers van reisorganisatie TUI.

'Er alles aan gedaan'

Toch blijkt, uit eerder onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel, dat de helft deze zomer liever in Nederland op vakantie gaat. Kers snapt die huivering van veel Nederlanders om de grens over te gaan.

"Ik begrijp dat zeker, het is een zorg die breed leeft. Maar we hebben als sector er alles aan gedaan om te zorgen dat we op een veilige en verantwoorde manier op vakantie kunnen gaan."

Marokko en Turkije nog dicht

Toch houdt de TUI-baas er rekening mee dat dat de vakantiebestemmingen vanaf komende week nog niet massaal zullen volstromen. "De vraag begint wel weer toe te nemen, maar veel bestemmingen zullen voor 50 procent bezet zijn. Dat is wel een goede manier om de maatregelen in het buitenland te handhaven."

Volgens Kers is het belangrijk dat er ook snel duidelijkheid komt over de reisbestemmingen in Turkije en Marokko. Het reisadvies staat daar nog steeds op code oranje. "We zijn er niet blij ee dat Turkije en Marokko nog niet open gaan. Daar gaat toch een groot deel van onze reizen naar toe. Ik hoop dat het kabinet hier komende week snel meer duidelijkheid over geeft."

Lees ook

Onduidelijke communicatie

Sowieso hekelt TUI de onduidelijke communicatie vanuit Europa, maar ook van het Nederlandse kabinet. Kers geeft als voorbeeld de informatie over hoe veilig het is om te vliegen.

"Op het moment dat alle experts aangeven dat het 99 procent veilig is om in het vliegtuig te stappen, dan is het dus veilig. Het helpt niet als dan allerlei mensen daar weer vraagtekens bij gaan zetten. Het helpt niet om 's morgens ja te zeggen en 's avonds weer nee te zeggen."

Bekijk hier het hele interview met Arjan Kers

Apart steunpakket reissector nodig

Volgens Kers zijn er harde financiële klappen gevallen in de reissector. "We werden als eerste getroffen toen alles stil viel en alles komt ook als laatste weer op gang. Meer dan 1000 kleine ondernemingen hebben we onder ons. Als we niet snel de boel goed kunnen opstarten, wordt het echt zwaar."

Hij roept het kabinet dan ook op om met een apart steunpakket te komen voor de sector. "Door onzekere communicatie hebben we al honderdduizenden annuleringen voor de zomer. Maar ook in het begin hebben we veel kosten gemaakt, om al die gestrande Nederlanders terug te halen. De sector heeft echt specifieke steun nodig."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.