Zorgmedewerkers: ze waren 'de helden' van de coronacrisis. Met gevaar voor eigen leven hielpen zij coronapatiënten. Reden genoeg voor een bonus, besloot de Tweede Kamer in maart. Maar na 3 maanden is die bonus er nog steeds niet. "En dat steekt."

"De geluiden die wij horen van zorgmedewerkers zijn niet mals", zegt Michel van Erp van NU'91, de vakbond voor zorgpersoneel. En dat begrijpt hij maar al te goed: "Ze zijn ontevreden omdat er overal extra geld naartoe gaat, in de vorm van steunpakketten, behalve naar hen. Zorgmedewerkers hebben het idee dat ze voor de zoveelste keer achterin de rij staan."

Structurele verhoging nodig

Op 18 maart debatteerde de Tweede Kamer met premier Rutte en de verantwoordelijke ministers over een bonus voor het zorgpersoneel in 'de frontlinie' van de coronacrisis. Die bonus moest er komen, daar waren Tweede Kamerleden het unaniem over eens. Maar tot nu toe kwam daar niets terecht. En dat terwijl een bonus niet eens voldoende is, zegt Van Erp.

"Er is een structurele loonsverhoging nodig om voldoende salaris over te houden. De overheid moet nu investeren om een volgende crisis het hoofd te bieden." De roep om waardering om te zetten naar harde knaken wordt gedeeld door de PvdA en SP. De partijen riepen op 4 juni in een motie op tot een structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel. De stemmen staakten met 75 voor en 75 tegen. De motie komt volgende week opnieuw in stemming.

Lees ook

'Aan uitkering bonus wordt gewerkt'

En hoe het met de uitkering van die bonus zit? Daaraan wordt gewerkt, laat een woordvoerder van minister De Jonge weten. "Je denkt waarschijnlijk dat het niet zo moeilijk is om een bonus uit te keren, maar dat is het wel."

"Er is een onafhankelijke mediator aangesteld die in gesprek gaat met de bonden om dit te regelen. Het proces loopt nog, maar we hopen dat het in juli rond is."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.